"Srbija interesantna Francuskoj"

Srbija je u poslovnom smislu interesantna za Francusku kao tradicionalnog partnera, izjavio je predsednik Upravnog odbora banke "Sosijete ženeral" Goran Pitić.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2014.

09:38

Default images

Pitić je povodom današnje posete premijera Francuske Manuela Valsa Beogradu za TV Pink rekao da postoje dva aspekta razgovora u Beogradu, od kojih je jedan diplomatskog karaktera, jer je Srbija najveća zemlja u regionu eks Jugoslavije i na putu evropskih integracija.

On je istakao da ima malo krupnih projekata u regionu, dok u Francuskoj dominiraju velike firme, a sa druge strane, veliki broj francuskih firmi je prisutan u Srbiji.

Pitić je ukazao na nekoliko velikih projekata kao što su aerodrom, pitanja voda u Beogradu i elektroenergetskog sistema i da Srbija može da bude interesantna za Francusku kao tradicionalnog partnera.

"Već postoje francuske firme koje su dale signal kako je poslovati u Srbiji", rekao je Pitić.

On je dodao da problema ima, počev od pitanja inspekcija do vladavine prava i sudova, ali da Srbija ima određenu vrstu komparativne atrakcije, jer je negde između Evrope i Rusije.

Valsova poseta može biti signal investitorima

Očekujemo da će dvodnevna poseta Srbiji francuskog premijera Manuela Valsa dati signal njihovim poslovnim ljudima da je to tržište koje garantuje sigurnost kapitala, izjavio je danas naučni saradnik Instituta za evropske studije Slobodan Zečević.

"Mislim da će ova poseta biti dobra stvar zato što će Vals svojim političkim prisustvom dati signal francuskim privrednicima da mogu slobodno da ulažu u Srbiju, da je Srbija zemlja koja je na putu ulaska u Evropsku unije", rekao je Zečević za RTS.

Govoreći o jačanju ekonomskog partnerstva dve zemlje, Zečević je podsetio da su "oni vrlo jaki u infrastrukturnim projektima" i ocenio da bi im, pre svega, bila interesantna izgradnja metroa.

"Već dugo se govori o tome da li će danas i sutra biti konkretizovan posao", rekao je on.

"Građanima Beograda treba metro, mi smo grad sa više od dva miliona stanovnika, a Francuzi bi to zaista mogli da urade jer njihova velika firma 'Alstrom' izgradila 45 metroa širom sveta", izjavio je Zečević.

Podsećajući da se govori i o angažovanju francuske firme 'Vansi' na projektu Aerodroma Beograd - "Nikola Tesla", on je ocenio da je moguće da bude ugovoren i taj veliki posao.

"'Vansi' je firma koja se bavi menadžmentom aerodroma, ima nekoliko aerodroma u Francuskoj, Portugaliji i Kambodži kojima ona upravlja, mislim da su konkurisali i za aerodrom u Ljubljani i pobedili Nemačku na konkursu", rekao je Zečević i dodao da postoji mogućnost da preuzmu i Aerodrom Beograd.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je poslednji visoki zvaničnik u Beogradu bio predsednik Žak Širak, pre 13 godina, on je rekao da treba podsetiti da je u maju predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio Pariz, a u julu premijer Aleksandar Vučić.

"To je visoki intenzitet međudržavnih odnosa i znači da Francuska želi da nas podrži na putu ka Evropskoj uniji. Mi moramo da imamo neku veliku državu koja će snažno podržavati našu kandidaturu, a mislim da je Francuska idealna za to zbog naših istorijskih odnosa", zaključio je Zečević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: