"Dvorac duhova" izdaju na pola veka

Opštinska komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup objekta ovih dana raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup dvorca u Beočinu.

Izvor: Radio 021.rs

Sreda, 08.10.2014.

12:45

Default images

Opština Beočin izdaje dvorac u zakup na 50 godina, uz napomenu da on nije u upotrebi od 1988, kao i to da je proglašen za Spomenik kulture 1997. godine.

Tako se na javnoj ponudi našao jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini, nekadašnji dom bogataške porodice Ede Špicera, jednog od vlasnika "Beočinske cemenare", sagrađen još 1890. godine. Skoro četvrt veka ovo velelepno zdanje, građeno na prelazu između dva veka i na kome su primetni gotovo svi graditeljski pravci – od romantike, preko renesanse, baroka, do jugend stila, nalazi se u veoma lošem stanju i samo je pitanje dana kada će se potpuno urušiti.

Godinama ga zovu "kućom sova i slepih miševa", a svojevremeno je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu. Do kraja prošlog veka bio je ekskluzivan restoran s prenoćištem, u kome su odsedali strani lovci.

Posle privatizacije "Podunavlja", u čijem je zakupu bio, ostao je prazan i počeo da propada.

Nekada atraktivni dvorac privlačio je mnoge filmske producente i reditelje, pa je u njemu film snimao Klint Istvud, ali i Emir Kusturica. Za njega je poslednji bio zainteresovan biznismen iz Nemačke Klaus Vajs. On u zakupu ima desetak dvoraca u Nemačkoj i Austriji, koje je pretvorio u luksuzne restorane s apartmanima za bogatu klijentelu. To je planirao i s Špicerovim dvorcem, potpisao dokument o namerama s opštinom Beočin, ali se razboleo i posao je propao.

Procenjivano je da za sanaciju dvorca treba više od milion dinara, prenosi Dnevnik. Kako toliko novca opština nema, odlučeno je da se objekat izda u zakup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: