Gde su naše firme u odnosu na EU

Među malim i srednjim preduzećima u Srbiji je trostruko manje izvoznika među malim i sređim poreduzećima u Evropskoj uniji (EU).

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

13:07

Default images

Ovo je rezultat objavljene analize Mreža za poslovnu podršku (bsn.rs).

Kako se navodi u uporednoj analizi tog sektora u Srbiji i 14 zemalja EU, u Srbiji je izvozno orijetisano 4,1 odsto malih i srednjih preduzeća, dok je prosek 14 zemalja EU 11,9 odsto.

Mala i srednja preduzdća izvoznici u Srbiju učestvuju sa sa 8,8 odsto u ukupnom prihodu tog sektora, dok je prosek 14 zemalja EU 25,2 odsto.

Među zemljama EU najviše malih i srenjih preduzeća izvoznika im Danska, gde izvozi 18,4 odsto tih preduzeća, a najmanje Rumunija sa 8,5 izvozno orijetisanih malih i strednjih preduzeća. U Danskoj mala i srednja preduzeća koja izvoze učestvuju sa 37,2 odsto u ukupnomprihodi tog sektora, u Rumuniji 17,3 odsto.

To znatno zaostajanje za EU, prema Mreži za poslovnu podršku, ukazuju da je Srbiji potrebna nova steretegija razvoja malih i srednjih preduzeća, koja za razliku od prethodne ne sme biti kabinetski pisana.

Kako se ističe, nova strategija razvoja malih i srednjih preduzeća mora da bude oslonjena na direktne preporuke menadžera i vlasnika malih i srednjih preduzeća zasnovane na praktičnom iskustvu i da uvede viši nivo pravne sigurnosti i predvidljivosti troškova poslovanja za domaće i strane investitore.

Rezultat te strategije, prema Mreži za poslonu podršku, mora da bude najmanje 60.000 hiljada novih malih i srednjih preduzeća do 2020. godine koja rentabilno posluju i povećanje prihoda od izvoza MSP sa sadašnjih 8,8 na najmanje 15 odsto.

"Taj rezultat je uslov da se Srbija iz grupe šest trenutno najsiromašnijih zemalja u Evropi do 2025. godine uzdigne na nivo srednjerazvijene evropske zemlje", ističe ta konsultantatska organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: