Struja će morati da poskupi kad-tad

Uprkos nesuglasicama u Vladi Srbije povodom povećanja cene struje, stručnjaci ocenjuju da je poskupljenje izvesno i da je pitanje samo kada će se desiti.

Izvor: B92

Utorak, 15.07.2014.

16:38

Default images

Među bolnim merama koje čekaju naše društvo nalazi se i poskupljenje struje, najavljuju iz Vlade. Za sada, međutim, nema naznaka toga kada bi nove cene mogle da budu uvedene.

Premijer Aleksandar Vučić i sada već bivši ministar finansija Lazar Krstić nisu se saglasili o povećanju cene struje. Predlog da se uvećaju računi posledica je i činjenice da će Srbija, zbog posledica poplava, morati da uvozi struju, i to da unapred plati. Ipak, procenjuje se da novčanik građana, bar u ovom trenutku, to ne bi mogao da podnese.

Ljiljana Hadžibabić iz Saveta Agencije za energetiku kaže da poplave jesu napravile veliki poremećaj, ali podseća i da cena električne energije već decenijama nema tržišno, ekonomski opravdanu cenu.

“Znači, čak i da nije bilo poplava, u sledeće dve-tri godine, prema strategiji državnoj, ta cena trebalo da izađe na tržišni nivo. Paralelno sa tim mora da se rešava i pitanje siromašnih“, kaže Ljiljana Hadžibabić.

Ministar privrede Dušan Vujovic kaže da su poseban problem za EPS i 18 odsto tehničkih gubitaka, kao i mala naplata struje, koja iznosi 84 procenta.

Hadžibabićeva smatra da je potrebno promeniti nešto i u ponašanju ljudi.

“Pogledajte oko sebe, a ja imam to u svojoj okolini. Vrlo siromašna četvoročlana porodica plaća četiri mobilna i priča kako je skupa struja. Znači, mi moramo da shvatimo ulogu električne energije u našem životu“, poručuje ona.

Stručnjak za energetiku Jelica Putniković upozorava da je najveća odgovornost ipak na Vladi Srbije, a ne na građanima. Ona kaže da bi najgori scenario bio da se cena struje poveća, a da onda taj novac posluži za krpljenje budžetskih rupa.

“Država bi morala, znači Vlada Srbije, najpre da ustanovi šta je u EPS-u osigurano, a šta nije. Da se vidi da li su naplaćene štete od poplava, i da li će osiguravajuće kuće, ako je to sve kako tvrde pojedinci za koje je bilo prozivki da nisu osigurali određene delove EPS-a, da se vidi da li nisu i hoće li ta obeštećenja biti naplaćena ako jesu“, kaže Jelica Putniković.

U EPS-u su za B92 rekli da nisu u mogućnosti da obezbede sagovornika, jer se vršilac dužnosti direktora Aleksandar Obradović nalazi na putu, istovremeno ponovivši stav da oni nisu tražili povećanje cene struje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: