"Možda je na meso uticao transport"

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin kaže da se očekuju rezultati veterinarske kontrole u Rusiji spornog svinjskog mesa koje je upućeno iz Srbije

Izvor: Tanjug

Subota, 28.06.2014.

10:23

Default images

Prema njenim rečima, tako će se ustanoviti da li je kontrola rađena drugom metodom ili je na meso možda uticala dužina transporta.

"Čekamo rezultate kolega iz Rusije da uporedimo našu analizu, odnosno metodu po kojoj smo radili", rekla je Čelebićanin gostujući na RTV Pink.

Ona je rekla da je analiza mesa možda rađena drugom metodom, a možda je na kvalitet mesa uticala dužina transporta ili je otvaranje kamiona ili kontejnera dovelo do toga.

Čelebićanin je rekla da kolege iz Carinskog saveza imaju obavezu da ispituju meso na bakteriju listeriju i da se za svaku pošiljku koja se upućuje za Rusku federaciju u Srbiji rade te vrste analiza.

"Proizvođač radi u skladu sa zahtevima sertifikata koje postavlja Uprava za veterinu i to su ispitivanja koja su po zahtevu zemlje uvoznice i to je naša obaveza. Mi smo u svim rezultatima imali negativnost na bakteriju listeriju", rekla je Čelebićanin.

Kako je rekla, problem bi mogla da bude dužina transporta, a očekuju se rezlutati kolega iz Rusije kako bi se uporedila analiza, odnosno metoda po kojoj je rađena analiza u Srbiji.

Čelebićanin je ukazala da se ne uzorkuje svaka polutka, i da se na liniji klanja radi procena higijene procesa, odnosno uzima se 20 uzoraka od 100 polutki. Srbija je, kako je kazala, jedina evropska država koja izvozi meso na tržište carinskog saveza.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je juče da nema zabrane izvoza svinjskog mesa u Rusiju. On je naglasio da nije tačno pisanje pojedinih medija, da je vraćena još jedna pošiljka mesa iz Rusije, istakavši da će isporuke firme "Koteks" biti pod podsebnim nadozorom u narednih 10 isporuka.

Ljajić je prošle nedelje, po dolasku sa razgovora sa ruskom stranom u kojima je razjašnjeg problem sa mesom koje izvozimo na to tržište, rekao da smo se u Rusiji provukli bez "crvenog kartona", iako smo mogli da ga dobijemo.

"Istraga o slučaju je još u toku", rekao je on dodao da nađeni propusti vezani za izvoz mesa iz Srbije u Rusiju mogu da se reše na dnevnoj bazi i da nema

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: