Šta uopšte znamo o BG na vodi?

Građani nemaju podatke o tome šta se pravi, koja je priroda investicije niti kakve će posledice imati po sredinu projekti koji se grade, kaže Aksentijević.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.06.2014.

15:36

Default images

Postoje različiti i sistemski problemi u proceduri donošenja urbanističkih planova što često dovodi do sukoba građana i države, a da bi se to izbeglo potrebno je, između ostalog, obezbediti transparentnost u svakoj fazi izrade dokumenata, rečeno je danas na skupu o stepenu uključenosti građana u urbanističko planiranje u beogradskom Medija centru.

Povod za razgovor o ovoj temi koji je pokrenula organizacija "Kolektiv Ministarstva prostora" je i javni uvid u Nacrt izmene i dopune Generalnog plana Beograda do 2012. godine.

"Izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana kao i devet drugih planskih dokumenata koji se sada donose, a sve u vezi Beograda na vodi, najbolje ilustruju to koliko je javnost isključena iz celog procesa", rekao je Tanjugu Marko Aksentijević iz organizacije i autor dokumenta: "Građani u razvoju grada, država, iskustva i preporuke".

Aksentijević kaže da javnost nema podatke o tome šta se pravi, koja je priroda investicije, šta su planirane promene, kakve će to posledice imati po sredinu, a već se, dodaje on, menjaju sistemski dokumenti koji to uređuju.

"I to je prosto skandalozno", dodao je Aksentijević.

On objašnjava da u procedurama postoje tri sistemska problema - pre svega građani nisu adekvatno i blagovremeno obavešteni, i čak i kada saznaju za to da se donosi neki novi plan, oni ne mogu da ga razumeju, procedura ne predviđa dovoljno pojašnjenja i konačno mehanizmi učešća građana u samom procesu planiranja.

"Stiče se utisak da postoje samo pro forme, a ne da suštinski uvažili komentare građana", ocenio je Aksentijević.

Osim toga što imaju prava da učestvuju u donošenju odluka, građani stvaraju i određenu kontratezu ekonomskim interesima investitora ili "večito mutnim dilovima" koji stoje iza nekog određenog razvoja, rečeno je na skupu, i u tom smislu se pravi protivteža, da stručnjaci koji prave te planove mogu da donose profesionalnije odluke.

Takođe, najavljeno je i da će kroz Nacrt zakona o planiranju i izgradnji koji će, kako je saopšteno, doći na javnu raspravu tokom leta biti učinjen pokušaj da se "proguraju" mehanizmi koji bi osigurali veću obaveštenost građana, a zatim i učešće u samoj proceduri donošenja planova.

Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija više puta je ukazao da je suština u transparentnosti svih faza procedure prilikom donošenja dokumenata.

Ovom prilikom predstavljen je i dokument: "Građani u razvoju grada", u kome se, između ostalog, kao jedan od problema u urbanom razvoju navodi - gradi onaj koji ima para - ono što hoće.

U dokumentu su date i preporuke državi za unapređenje procesa informisanja građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: