Porošenko nije spreman za EU

Treba odložiti potpisivanje ekonomskog poglavlja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine i Evropske unije, zbog nestabilne situacije u zemlji, kaže Porošenko.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.05.2014.

20:19

Default images

Nedavno izabrani predsednik Ukrajine Petro Porošenko, pozvao je predsednike Evropske komisije i Evropskog saveta, Žozea Manuela Baroza i Hermana van Rompeja, da do daljnjeg odlože potpisivanje ekonomskog poglavlja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine i Evropske unije, zbog nestabilne situacije u zemlji, saopštio je danas izvor iz vlade u Kijevu.

Prema tom izvoru, Porošenko strahuje da bi, pošto Ukrajina potpiše sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, Rusija mogla da uvede restrikcije na uvoz robe iz Ukrajine, što bi imalo negativan uticaj na socio-ekonomske situaciju u zemlji.

Ranije danas, šef ukrajinske diplomatije Andrej Deščica, rekao je na konferenciji za novinare da njegovo ministarstvo namerava da, pre 27. juna, održi konsultacije s EU, o mogućem potpisivanju preostalog dela sporazuma o pridruživanju. Iako je bilo planirano da drugi deo sporazuma bude potpisan 27. juna, Porošenko je rekao da želi da to bude ranije, rekao je Dešcica i dodao da će konsultacije biti usmerene na najraniji datum kada bi to moglo da se dogodi, navodi Itar-Tas s.

Porošenko je sinoć rekao da želi da potpiše ključni trgovinski sporazum sa EU ubrzo posle svoje inauguracije, nakon što su evropski zvaničnici izneli sumnju da bi taj posao mogao da bude malo odložen. Ovaj trgovinski sporazum bio je u srži političke krize u Ukrajini nakon što je bivši predsednik Viktor Janukovič u poslednjem trenutku odustao od njega i zatražio od Rusije pomoć od 15 milijardi evra, što je izazvalo proteste, koji su rezultirali njegovim svrgavanjem. Još nije određen datum Porošenkove inauguracije, ali se očekuje da bi do nje moglo da dođe sredinom juna.

Lideri EU su sa Ukrajinom, u znak podrške nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, u martu potpisali delove sporazuma koji se odnose na političku saradnju, ali su suštinski deo, koji se tiče slobodne trgovine, odložili za vreme nakon predsedničkih izbora, s tim što su dali Ukrajini privremene trgovinske beneficije.

Neki zvaničnici EU izražavaju nadu da bi trgovinski sporazum sa Ukrajinom mogao da bude potpisan 27. juna, na samitu EU u Briselu, kada slične sporazume sa Unijom planiraju da potpišu i Gruzija i Moldavija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: