Prvi srpski JAK u oktobru

Zastava kamioni i kineski JAK bi, prema poslednjim informacijama iz kragujevačke fabrike, trebalo da potpišu ugovor o saradnji sredinom juna u Kini.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 26.05.2014.

09:35

Default images

Potpisivanju ugovora prethodiće odlazak grupe stručnjaka i radnika Zastave kamiona u sedište JAK-a, u gradu Anži, gde će se obučavati za sklapanje i proizvodnju kineskih teretnih vozila.

Podsetimo da su Grupa Zastava vozila i kompanija JAK u martu u Ministarstvu privrede verifikovali memorandum o razumevanju, kojim je predviđeno potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koji treba da bude realizovan u tri faze. U prvoj fazi sklapaće se u Zastavi jedan od lakih JAK-ovih kamiona, najverovatnije N75, najnižeg nivoa rastavljenosti. Potom će se u drugoj povećavati učešće Zastave i potencijalnih domaćih dobavljača u sklapanju kineskih vozila, dok je u trećoj predviđeno formiranje zajedničke kompanije, sa sedištem u Kragujevcu.

Načelni dogovor dveju strana potvrđen je krajem aprila, kad je delegacija Zastavinih stručnjaka boravila u jednonedeljnoj poseti sedištu kompanije JAK.

Kineska vozila proizvedena u Zastavi, prema dogovoru sa menadžmentom JAK-a, pored domaćih biće ponuđena i kupcima u zemljama severne Afrike, Bliskog istoka, CEFTA sporazuma, kao i Evropske unije, s obzirom na to da se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde.

U poslovodstvu Zastave kamiona tvrde da pregovori sa Kinezima teku prema planu, i da je realno očekivati da prva serija kineskih vozila iz pogona kragujevačke firme izađe početkom poslednjeg ovogodišnjeg kvartala, najverovatnije 2. oktobra kada „kamiondžije“ obeležavaju dan fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: