"Izmene su ruganje Ustavnom sudu"

Izmena Zakona o privatizaciji kojom se produžava zaštita preduzeća u restrukuturiranju od zahteva poverilaca su protivustavna, kaže Saša Radulović.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.05.2014.

14:43

Default images

"Ako je Ustavni sud doneo odluku da zaštita koja traje već deset godina, treba da prestane 15. maja, ne može Vlada, odnosno Skupština to da menja zakonom. Time se rugamo Ustavnom sudu i čitavom pravnom poretku", rekao je radulović, predsednik pokreta "Dosta je bilo" i bivši ministar privrede na konferenciji za novinare.

On je ocenio da se predloženom izmenom zakona kaže da odluka Ustavnog suda zapravo ne važi, nego će se zaštita za preduzeća u restukturiranju produžiti za pet meseci i naglasio da je to neodgovorno.

"Iza zabrane naplate potraživanja od preduzeća u restrukturiranju krili su se partijski direktori, koji faktički nisu sprovodili nikakvo restrukturiranje što je povuklo veliki deo privatni firmi u blokadu i stečaj. Tako smo izgubili više od 300.000 radnih mesta", rekao je Radulović.

On je ocenio da potrebe da se krši Ustav ne bi bilo da su sprovedene reforme i da su restrukturirana preduzeća što je on počeo prošle godine, kada je bio ministar privrede, ali su to januara ove godine zaustavili Vlada i sindikati.

Radulović je rekao i da je "teška demagogija" pomeranje početka radnog vremena u službama Vlade i javnim agencijama sa 9.00 na 7.30 sati.

"To je u suprotnosti s radnim vremenom u EU i u većini zemalja u civilizovanom svetu, tako da je taj potez potpuno iracionalan. Izgleda da je to potez koji jako dobro zvuči biračima, pa im se čini da se nešto radi, a faktički se ništa ozbiljno ne rešava", rekao je on.

Radulović je rekao da je slično i sa ukidanjem službenih automobila - kao da je to glavni problem Srbije.

"Imamo ogromne probleme, ogorman deficit budžeta, a pričamo o žvakama. Imamo problem da nam je deficit budžeta u prva tri meseca 600 miliona evra što znači da ćemo na godišnjem nivou imati deficit od 2,5 milijardi evra, a planirani je 1,6 milijardi", rekao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: