Srpski kamioni naokolo do Rusije

Od izbijanja ukrajinske krize, kamioni koji voze robu iz Srbije za Rusiju, zaobilaze Ukrajinu i putuju preko Poljske i Belorusije, iako je put i duži i skuplji.

Izvor: Dnevnik

Petak, 25.04.2014.

09:11

Default images

Razlozi za to su dvojaki. Prevoznici kažu da Rusi kao kupci naše robe zahtevaju od prevoznika da voze preko Belorusije, jer se plaše poblema u Ukrajini, a, s druge strane, u javnosti su se čule priče vozača koji su imali problema u Ukrajini.

Šef transporta u subotičkom NIK-transu Omer Nikšić izjavio je da uvoznici Rusi traže da im se naša roba doprema preko Belorusije. To znači da voze preko Poljske i Belorusije, na čijim su graničnim prelazima uglavnom velike gužve, a kako je put dalji nego preko Ukrajine, na putu se ostaje i do tri dana duže. Vožnja ovim zaobilaznim putem traje ukupno i do sedam dana, a ako se vozi preko Ukrajine, stigne se za četiri dana.

"Ako tovarimo robu u Beogradu za Rusiju, iz Srbije izlazimo na Horgošu, vozimo preko Mađarske, Slovačke, Poljske i Belorusije, a ako vozimo preko Ukrajine, onda iz Mađarske skrećemo u tu zemlju. Vozili smo pre mesec dana preko Ukrajine i nismo imali nikakvih problema", objašnjava Nikšić.

Ivan Jovanović iz beogradskog „Srbo eksporta” kaže da su u proteklih mesec dana odvezli za Rusiju bar 100 kamiona robe preko Ukrajine i da nije zabeležen ni jedan problem. Oni voze preko Rumunije, a kroz Ukrajinu prevale oko 1.000 kilometara na relaciji Đakovo–Černjigov za oko dva dana, u međuvremenu spavaju u kamionu na za to predviđenim i obezbeđenim mestima.

Vozači pričaju da su putevi kroz Rumuniju izuzetno loši, pa se na saobraćajnici od međunarodnog značaja mogu susresti zaprežna kola. Nije bolje ni u Ukrajini, gde se često veoma dugo čeka na carini, ponekad se izgubi i ceo dan. Sugerišu da se ni leti ni zimi ne vozi preko Karpata.

Takođe su na nekim deonicama veoma loši putevi prema Sibiru, ponegde ima i starog makadama, pa se te ture prepuštaju Rusima. Ukoliko, pak, roba ide u Sankt Peterburg, udaljen oko 800 kilometara od Moskve, iako je u odličnom stanju, put je izuzetno opterećen i mora se pažljivo voziti. Sve u svemu, za put od oko 2.600 kilometara za rusku prestonicu kamiondžije moraju planirati do osam dana vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: