Nema kazni za neprijavljenu imovinu

Nijedna osoba koja ima imovinu vredniju od 35 miliona dinara, uprkos tome što je izbegla da to prijavi poreznicima, nije kažnjena.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

17:49

Default images

Rok za prijavu imovine vrednije od 35 miliona dinara istekao je još pre devet meseci.

Stručnjaci, međutim, nisu složni da li su poreznici imali dovoljno vremena da završe kontrolu.

U Poreskoj upravi kažu za Tanjug da su "u toku radnje u vezi sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog nepodnošenja informativne poreske prijave".

Na pitanje kada očekuju da će biti gotova provera onih 600 građana za koje se sumnja da poseduju imovinu vredniju od 35 miliona, ali se nisu prijavili, oni kažu: "Radimo na tome kontinuirano, ali i to će biti dugotrajna aktivnost. Do sada je, od 450 kontrolisanih gradana, čak 417 imalo bogatstvo koje nisu prijavili".

Vrednost neprijavljene imovine koju su do sada otkrili, kako su naveli, iznosi oko 950 miliona dinara, a odnosi se na nekretnine, motorna vozila, deviznu i dinarsku štednju, udele u prduzećima...

Stručnjak za poreze Milica Bisić rekla je Tanjugu da je razumljivo što je poreznicima potrebno vreme, jer u Srbiji ne postoji jedan sistem koji bi objedinio sve podatke koji su im u tom procesu potrebni.

"Kod nas bi trebalo da postoji objedinjena baza poreskih obveznika, bilo da su firme ili građani, a mi to nemamo. Ni podaci o imovini nisu kompletni. Može da pomogne sistem objedinjene naplate poreza koji radi od 1. marta. Realno, ima tu mnogo posla", tvrdi Bisićeva.

S druge strane docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović kaže za Tanjug da su poreznici imali dovoljno vremena da do sada završe kontrolu.

Imali su, kako dodaje, na raspolaganju podatke iz katastra, evidenciju banaka, pa i sopstvene podatke o prihodima.

"Koncepcijski, to je ipak dobar metod kontrole", tvrdi Ranđelović.

On podseća da treba kontrolisati i one koji su podneli prijave, a takvih, prema podacima Poreske uprave ima ukupno 3.807.

Kako su ranije navodili iz Poreske uprave, tamo gde unakrsna kontrola prihoda i imovine pokaže da su neki građani pokušali da utaje porez, slede kazne koje bi trebalo da budu do tri odsto vrednosti imovine koja nije prijavljena.

Kako su tada objasnili, to je jedan od razloga što je Poreska uprava rok za prijavu imovine građana vrednije od 35 miliona dinara pomerila sa 31. marta na kraj juna 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: