Ukrajini milijarde, koja je cena?

Ukupna pomoć međunarodne zajednice Ukrajini iznosiće 27 milijardi dolara u periodu od dve godine, objavio je danas MMF.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2014.

10:35

Default images

Samo Međunarodni monetarni fond će toj zemlji odobriti pomoć između 14 i 18 milijardi dolara u okviru dvogodišnjeg stendbaj aranžmana, a novac će biti odobren kada Ukrajina usvoji mere koje je MMF tražio, naveo je šef misije MMF-a Nikolaj Georgijev.

Novac bi trebalo da pomogne zemlji u trenutku kada prolazi kroz veliku krizu sa Moskvom posle pripajanja Krima Rusiji. U saopštenju MMF-a izdatom u Kijevu navodi se da je Fond postigao sporazum s vlastima Ukrajine o programu ekonomskih reformi koji može biti podržan dvogodišnjim Stendbaj aranžmanom sa MMF-om.

MMF je naveo da postignut sporazum još treba da odobre uprava i izvršni odbor Fonda, što se očekuje u aprilu pošto ukrajinske vlasti usvoje "jak i sveobuhvatan paket mera čiji je cilj da se stabilizuje privreda i stvore uslovi za održiv rast".

U sasopštenju se navodi da je makroekonomska neravnoteža u Ukrajini postala neodrživa protekle godine, da je fiskalni deficit 2013. bio četiri odsto BDP-a, a deficit državne gasne kompanije Naftogas dostigao skoro dva odsto BDP-a zbog povećanja prodaje po cenama nižih od troškova proizvodnje.

Bez preduzimanja mera, ukupni deficit Naftogasa mogao bi da poraste na preko 10 odsto od BDP-a 2014.

"Posle intenzivnih ekonomskih i političkih previranja poslednjih meseci Ukrajina je postigla određenu stabilnost ali se suočava sa teškim izazovima", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je cilj programa ekonomskih reformi ukrajinskih vlasti da se povrati makroekonomska stabilnost i zemlja vrati na put solidne vladavine i održivog ekonomskog rasta, a da se istovremeno zaštite osetljivi delovi stanovništva.

Program će biti usmeren na reforme u sledećim ključnim oblastima - politika monetarne politike i deviznog kursa, finansijski sektor, fiskalna politka, energetski sektor, vladavina, transparentnost i poslovna klima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: