Bajatović protiv MMF, Radulović za

Predstavnici političkih stranaka nisu saglasni oko toga da li u procesu reformi treba sprovoditi mere MMF-a ili ne.

Izvor: Beta

Utorak, 11.03.2014.

14:17

Default images

Ipak, oni su se na konferenciji o ekonomskom pravcu razvoja Srbije, složili da su Srbiji neophodne kvalitetne reforme.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dušan Bajatović izjavio je da je protiv aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer se merama koje taj fond predlaže ne može doći do ekonomskog rasta.

"Ja sam stvarno protiv MMF, ali to ne znači da ne treba da razgovaramo. Problem je u tome što su mere koje MMF zagovara u suprotnosti sa teorijom rasta", rekao je on na predizbornom okruglom stolu Bizlajf magazina, koji je održan u Medija centru u Beogradu.

Bajatović je ocenio da problem Srbije nije u prevelikoj zaduženosti, iako je nivo zbira javnog i privatnog duga premašio 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), već u tome što je BDP sa oko 30 milijardi evra nizak, i da on mora da se udvostruči za nekoliko godina.

"Treba razgovarati sa MMF, ali osmišljavanje ekonomije koja će ponuditi rast ne može biti zanovano na merama MMF. To je suština mog protivljenja", rekao je Bajatović.

On je naglasio da je Srbiji potrebna reindustrijalizacija, ali je kasnije dodao da ni jedna od političkih partija u Srbiji ne zna kako ta reindustrijalizacija treba da izgleda. Bajatović je istakao da su reforme proces i da se ne mogu sprovesti za šest meseci jer bi "pacijent umro" i dodao da je za reforme i oporavak Srbiji potrebno od tri do sedam godina.

Nosilac liste građana "Dosta je bilo", bivši ministar privrede, Saša Radulović rekao je da MMF nište na određuje, već da samo ocenjuje koliko je Srbija uspešna u planiranju.

"Pošto smo mi neodgovorni smanjen nam je prostor delovanja. MMF tada štiti interese poverilaca", rekao je on i dodao da je MMF spreman da razgovara sa Srbijom o kredibilnom modelu rasta ukoliko pokaže odgovornost.

Radulović je rekao da Srbija mora da "demontira parazitski partijski sistem", u kojem je oko 15 odsto zaposlenih u javnom sektoru, kao i da sprovede reforme kojima bi se postavio sistem u kojem bi privatni sektor mogao da radi i otvara radna mesta.

"Potrebna je politicka volja da se stvari promene. Kada se postave jasna pravila, problemi mogu brzo da se reše. Ako održavate haos imate situaciju koja je sada", rekao je bivši ministar privrede.

Predsednik Resornog odobra za finansije u Demokratskoj stranci (DS) Dušan Nikezić ocenio je da je Srbije iscrpela sve izvora rasta i da je za povećanje BDP potrebno sprovesti ekonomski program DS zasnovan na poljoprivredi, prehrambenoj industriji, energetici i razvoju
informacionih tehnologija.

Nikezić je rekao i da loše planiranje odlazeće vlade pokazuju podaci da je budžetski deficit u prva dva meseca 2014. godine već dostigao 350 miliona evra pošto su prihodi manji od projektovanih. Rapravi nisu pristustvovali predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) i Liberalno-demokratske partije (LDP), koji su bili najavljeni.

U Srbiji od 26. februara do 13. marta boravi Misije MMF, tokom čije posete bi trebalo da se pripreme uslovi za sklapanje aranžmana nakon formiranja nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: