Mali: Stranci će pokupovati stanove

Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali najavio je danas da će sledeće nedelje početi pripreme za realizaciju projekta "Beograd na vodi".

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 04.03.2014.

09:31

Default images

"Železnice Srbije počeće sa uklanjanjem šina i to će trajati između šest i osam meseci", kazao je za TV Pink Mali, precizirajući da je reč o prostoru na Novom Beogradu, između Gazele i Brankovog mosta.

On je naveo da su imovinsko pravni odnosi na tom prostoru čisti i regulisani. Tu bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude izgrađena kula visine oko 210 metara. Prema njegovim rečima, oko 80 odsto stanova koji budu izgrađeni kupce će naći van granica Srbije.

Projekat će se raditi u tri faze i najvećim delom trebalo da bude završen do 2020. godine.

Projekat "Beograd na vodi" predviđa ukupno 1.850.000 kvadratnih metara. Planira se izgradnja pre svega stambenih, ali i poslovnih objekata, kao i objekata iz oblasti kulture, poput pozorista ili opere.

Mali je naveo i da je pre desetak dana raspisan konkurs za idejno rešenje za autobusku stanicu koja bi trebalo da bude izmeštena u blizini Buvljaka na Novom Beogradu.

On je potvrdio informacije i da će biti izmeštena železnička stanica na stanicu Prokop, čija će izgradnja uskoro biti završena. Dodao je da će se o nameni zgrade postojeće železničke stanice, naknadno raspravljati.

Prema njegovim rečima dve osnovne ulice prožimaće ceo kompleks "Beograd na vodi" - centralni bulevar između mosta Gazela i Brankovog mosta, kao i promenada na obali Save.

On je dodao i da je održao sastanak sa delom radne grupe za izgradnju beogradskog metroa, od kojih je zahtevao da dobije njihovo vidjenje projekta izgradnje podzemne železnice, napominjući da će ta rešenja morati da uzmu u obzir i "Beograd na vodi".

Predsednik Privremenog organa objasnio je da projekat "Beograd na vodi" nije samo izgradnja "jedne ili dve zgrade", već velikog broja kvadratnih metara stambenog, poslovnog i zabavnog prostora, ali i novog koncepta življenja. "To je izgradnja dela grada koji treba da ima svoju kulturu i atmosferu. To je najteže napraviti", rekao je Mali.

On je dodao da će master plan projekta uraditi kompanija "Igl Hils", dok će projekte pojedinačnih objekata raditi srpske arhitekte, istakavši da će izgradnja tog dela Beograda, kroz angažovanje domaćih kompanija i radne snage, pokretnuti celu Srbiju i njenu privredu.
Foto: B92
"Kada krene građevinska industrija krenuće i ostale, i zato je nama ovo najznačajniji razvojni projekat u Beogradu", podvukao je Mali.

On se osvrnuo i na kritike da je "Beograd na vodi" predizborni marketinški trik, ističući da je taj projekat započet polovinom prošle godine "mnogo pre nego što se znalo da će biti izbora".

"Poklopilo se da protekla tri meseca radimo na ovom projektu intezivno. Da je reč samo o izborima, ne bismo stigli sve ovo da uradimo", rekao je Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: