Bez rešenja za otete srpske stanove

Najavljivano vraćanje stanova Srbima koji su devedesetih proterani iz Hrvatske moglo bi da se završi neslavno.

Izvor: Novosti

Petak, 28.02.2014.

21:32

Default images

Srpski demokratski forum upozorava da celoj akciji preti krah, jer i pored svih najava i pozivanja na evropsku praksu, ništa se nije promenilo poslednjih godina i još uvek nema rešenja za Srbe koji su ostali bez svojih stanova i kuća.

Čak 50.000 je onih koji čekaju da se njihovi zahtevi reše, a da problem bude veći, čak i oni kojima administracija pozitivno odgovori (dosad je takvih 11.000) nisu sigurni da će doći do krova nad glavom. Jer, nema uslova da se sve to realizuje u praksi. Glomazna administracija koju Hrvatska ima za potrebe stambenog zbrinjavanja naprosto ne omogućava brže i efekasnije (ako i kad se odluka donese) rešavanje predmeta. Uz to, svi oni koji čekaju na rešavanje svog slučaja duže od godinu dana, moraju ponovo da ga obnavljaju. Sve to, naravno, košta, a ljudi koji su podneli zahteve nisu više sigurni hoće li uopšte ikada doći na red.

"Kada je reč o papirologiji i troškovima, to je zaista sve preterano skupo i komplikovano i duboko diskriminatorsko", tvrde u Srpskom demokratskom forumu.

Još je teže za one koji ne podnose zahteve na područjima "posebne državne brige“, jer je rešeno svega 1.000 takvih predmeta od ukupno 7.000 koliko ih je pristiglo. Odbijaju se zahtevi i zbog sitnica administrativne prirode, a mnogi ni nakon rešenja nemaju šanse da dobiju ključeve od stana.

Evropska unija je u poslednje vreme pokazala interes da se taj problem reši, čak su obećavana i znatna sredstva, ali se nije mnogo odmaklo. Iz Brisela je svojevremeno najavljivano da će se za područje bivše Jugoslavije, za rešavanje stambenih problema izbeglih lica, izdvojiti 600 miliona evra, ali po svemu sudeći potrebno je daleko više novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: