Minimalac dići na 230 RSD po satu

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas da Vlada Srbije utvrdi iznos minimalne zarade od najmanje 230 dinara (neto) po radnom času.

Izvor: B92

Subota, 15.02.2014.

10:47

Default images

"Predlog takozvanih reprezentativnih sindikata da se minimalna cena rada sa sadašnjih 115 poveća na 130 dinara je ispod svakog ljudskog dostojanstva i u ukupnom zbiru na mesečnom nivou ne pokriva ni četvrtinu potrošačke korpe u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Sindikati "Sloga", nakon jučerašnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta, posle koje je saopštenjem najavljeno će tehnička Vlada u narednom periodu doneti odluku o minimalnoj zaradi za period januar-jun 2014. godine, traže da se reper za vrednost rada odredi prema visini i potrebama jedne najminimalnije potrošačke korpe za domaćinstvo u Srbiji.

U sindikatima "Sloga" smatraju da je tehnička Vlada, ako je odlučila da na svoju ruku, u vreme izborne kampanje podigne minimalnu cenu rada, obavezna da se strogo pridržava zakona prilikom utvrđivanja njene visine, koji nalaže da se naročito uzme u obzir parametar troškova života uz egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice.

"U suprotnom, svako povećanje ispod 230 dinara je manipulativnog karaktera, jer ono najmanje pogađa javni sektor i ne zadire u budžet kako se javnosti predstavlja, već štiti poslodavce u realnom sektoru a radnicima isplaćaju najminimalniju zaradu", naglašava se u saopštenju.

Udruženi sindikati "Sloga" smatraju da Vlada nije dovoljno radila na ekonomskom planu, da je Socijalno-ekonomski savet nefunkcionalan i isključivo u službi privatnog kapitala, zbog čega ta institucija, kako je navedeno, "mora hitno da pretrpi korenite promene".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: