"Hoćemo Bus-plus, menjamo mu i ime"

Sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić očekuje da će sistem naplate karata u javnom gradskom prevozu ponovo biti u vlasništvu grada.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.02.2014.

15:44

Default images

On očekuje da će najkasnije u narednih nekoliko sedmica biti postignut dogovor sa firmom "Apeks" o sistemu Bus-plus.

"Odlučni smo u nameri da postignemo dogovor u narednih nekoliko nedelja. Niašli smo na dobar odziv sagovornika, postigli dogovor oko većine pitanja i ostalo je još nekoliko spornih pitanja i verujem da smo blizu dogovora", rekao je Vesić.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini grada naveo da je ideja da se odnosi između grada i "Apeks" urede u novom pravnom okviru koji će podrazumevati drugačiji ugovor i da grad, odnosno Direkcija za javni prevoz, preuzme naplatu, izdavanje kartica i sve vitalne funkcije sistema "Bus plus" kako bi se povećala naplata i uspostavilo bolje poverenje sa građanima koji koriste taj sistem.

Kako je rekao, "Bus plus" je jedan od najvećih nasleđenih problema, koji je "dramatičan" za saobraćaj i koji je prouzrokovao pad prihoda od naplate karata, a time i potrebu za većim subvencionisanjem GSP-a.

Vesić je naglasio da će dogovor biti javno objavljen i da se ništa neće kriti od građana navodeći da će se, ako ga grad bude preuzeo, sistem "Bus plus" zvati drugačije, kao i da će biti uvedene određene promene u sistem, ali da će osnove naplate i funkcionisanje sistema ostati iste.

"Ako ne bude dogovora, grad zadržava pravo da preduzme mere da zaštiti javni prevoz", rekao je Vesić, a na pitanje kakve će to mere biti nije želeo da precizira, ali je rekao da dogovor za sada ide dobro.

Vesić je naveo da će razgovor sa "Apeksom" biti nastavljen danas.

Jovičić: Sistem naplate karata vratiti gradu

Srpska napredna stranka pozvala je Privremeni organ Beograda da u što u kraćem roku reši problem naplate i kontrole karata u javnom gradskom prevozu, jer je neophodno da se taj sistem vrati gradu i sredstva od naplate ostanu u budžetu Beograda.

"Na taj način smanjićemo subvencije grada prema tom sistemu i usmeriti sredstva prema infrastrukturnim projektima i podizanju kvaliteta života građana", rekao je funkcioner SNS Aleksandar Jovičić na konferenciji za novinare.

On je naveo da je nedopustivo da Beograđani trpe zbog, kako je rekao, poslovnih kombinacija bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i njegovih privatnih firmi.

Subvencije grada prema GSP iz godine u godinu rastu, a naplata karata je sve lošija, rekao je Jovičić i precizirao da je u 2008. godini za subvencije GSP izdvajano oko 3,5 milijardi dinara, a u 2012. i 2013. godini 6,5 miljardi dinara. On je dodao da je GSP kičma grada i da je neophodno da se prema gradskom saobraćajnom sistemu ponaša odgovorno i da se što pre vrati u "sigurne ruke Beograđana".

Jovičić je naveo i da je nedopustivo da određene firme uzimaju 8,5 odsto od svake karte i da je neophodno da taj novac ide u budžet i da se nakon toga konsenzusom rasporede sredstva za nabavku novih autobusa i socijalnu zaštitu i infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: