Povećana razmena Srbije i Kine

Srbija i Kina su u 2013. povećale trgovinsku razmenu na više od 1,1 milijardu dolara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.01.2014.

12:05

Default images

Prošle godine je ostvaren rast trgovine dve zemlje od 7,6 odsto, a od ukupne vrednosti razmene svega 20 miliona dolara je izvoz Srbije u Kinu, rečeno je u PKS gde je predstavljen Kineski trgovinski sajam - najveći sajam maloprodaje na svetu, koji će biti održan u Guangdžou od 15. aprila do 5. maja.

Generalni sekretar sajma "The China Import & Export Fair" Vang Dži-Ping je rekao da su glavni uvozni proizvodi iz Kine: klima uređaji, računari, oprema za telekomunikacione uređaje, obuća i tv aparati, dok Srbija u Kinu uglavnom izvozi opremu za obradu metala, metalne proizvode, drvo, elektro opremu, električne mašine i slično.

Vang je pozvao srpska preduzeća da posete najveći trgovinski sajam i učestvuju kao izlagači.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović je podsetio da su odnosi Srbije i Kine podignuti na najviši nivo uspostavljanjem strateškog partnerstva dve zemlje i da bi dodatno trebalo unaprediti ekonomsku saradnju. Vesović je rekao da Srbija konstantno beleži ogroman deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom, kao i da naša zemlja veliku količinu robe kineskog porekla uvozi iz trećih zemalja, dok preduzeća iz Srbije i Kine nedovoljno međusobno sarađuju.

On je istakao da je sajam u Kini idealna prilika za srpska preduzeća da uspostave direktan kontakt sa kineskim preduzećima.

Predstavnik Trgovinsko - ekonomskog odeljenja ambasade Kine u Beogradu Džu Liangi je zahvalio PKS na promociji sajma, koji je prilika da se privrednici dve zemlje bolje upoznaju. On je podsetio da Kinezi u Srbiji realizuju velike infrastrukturne projekte: izgradnju mosta na Dunavu između Zemuna i Borče, termoelektrane Kostolac, grade putni Koridor 11 i nameravaju da modernizuju prugu Beograd - Budimpešta između Zemuna i Borče.

Vang, koji je i generalni direktor Kineskog centra za spoljnu trgovinu, rekao je za Tanjug da je srpsko tržište veoma važno za izvoz kineskih proizvoda i da ima strateški položaj za kinsku robu u regionu, kao i da Beograd postaje distributivni centar odakle kineska roba ide dalje.

Srpske firme koje žele da posete sajam ili učestvuju kao izlagači mogu na sajtu sajma da popune formular za učešće, u ambasadi Kine u Beogradu ili da se prijave u Privrednoj komori Srbije. Sajam ima više od milion kvadratnih metara izložbenog prostora i na toj manifestaciji izlaže 24.000 kineskih kompanija.

Kineski uvozno-izvozni sajam je poznat i kao Kantonski sajam (Canton Fair) koji se održava u gradu Guangdžou od 1957. godine dva puta godišnje u jesen i proleće. Kantonski sajam je važan kanal kineske spoljne trgovine i demonstracija je politike otvaranja ove zemlje i ima ključnu ulogu u unapređenju razvoja spoljnotrgovinske razmene Kine, kao i ekonomskih i trgovinskih veza između Kine i celog sveta. Ta manifestacija je, takođe, poznata i kao "Kineski sajam broj 1".

Domaćini sajma su Ministarstvo privrede Narodne Republike Kine i Vlada provincije Guangdong, a organizuje ga Kineski centar za spoljnu trgovinu. Taj sajam ima najdužu istoriju, najveći obim, najpotpuniji izbor izložbi, najbolji poslovni obrt u Kini i najveći broj kupaca iz celog sveta.

Prethodni, 114. sajam je organizovan 4. novembra prošle godine, kada je privukao 189.646 kupaca iz 212 zemalja i regiona, što potvrđuje ogromnu komercijalnu vrednost Kantonskog sajma i važnosti koju ima na nivou globalne trgovine.

Reč je o prodaji proizvoda čuvenih brendova, tradicionalnog dizajna ili kreativnih inovacija, koji odražavaju poslednja dostignuća u raznim sektorima.

U Međunarodnom paviljonu je na prethodnom sajmu izlagalo 542 preduzeća iz 40 zemalja, a na ovogodišnjoj sajamskoj izložbi biće na rasolaganju 888 štandova, na ukupnoj površini za izlaganje od 20.000 kvadratnih metara. Kantonski sajam je uveo "Multinational Sourcing Service" kako bi omogućio kontakte i povezivanje kompanijama i prostor za pregovore, prikupljanje informacija i susrete sa dobavljačima za velike globalne kupce. Takođe, postoji i "E-commerce" platforma za elektronsko poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: