Šansa za zapošljavanje ugroženih

Beogradski Sekretarijat za socijalnu zaštitu finansirao je obuku pripadnika socijalno ugroženih i marginalnih grupa, kako bi im omogući lakše nalaženje posla.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.01.2014.

16:01

Default images

Učesnici projekta "Moje obrazovanje - sigurna porodica", koji pripadaju socijalno ugroženim i marginalnim grupama, danas su dobili diplome sa kojima će odmah moći da potraže posao, posle obuke koju je finansirao Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda.

Obuka je sprovedena u Centru za kontinuirano obrazovanje odraslih, kroz akreditovani program Ministarstva obrazovanja, u okviru projekta obrazovanja Roma koji su interno raseljeni ili žive u neformalnim i nehigijenskim naseljima.

Uručujući diplome petorici prvih polaznika koji su dobili zvanje majstora za popravku rashladnih uređaja, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nenad Matić je rekao da je grad Beograd prepoznao potrebu da se korisnici socijalne zaštite obuče za poslove koji će im osigurati egzistenciju.

On je najavio da će u narednih mesec dana početi da radi Gradski centar za socijalno preduzetništvo, čijim se otvaranjem očekuje više sličnih aktivnosti, u saradnji sa centrima za socijalni rad.

Uskoro treba da bude usvojen i Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim su predviđene mnogobrojne olakšice za preduzeća koja zapošljavaju osobe iz kategorije socijalno ugroženih, istakao je Matić.

Centar za kontinuirano obrazovanje odraslih, koji radi pri Tehničkoj školi "Novi Beograd" prati polaznike i po završetku školovanja i naša statistika pokazuje da više od 70 odsto njih ima posao ali, na žalost, u većem broju u "sivoj zoni" nego u institucijama, rekao je direktor škole Veselin Vuković.

On je dodao da je u ovom Centru u toku 40 različitih oglednih obuka koje traju po nekoliko meseci i namenjene su odraslima koji menjaju zanimanje, u skladu sa potrebama tržišta rada.

Koordinator projekta "Moje obrazovanje - sigurna porodica" Jusuf Bajrami objasnio je da su svi polaznici zadovoljni što su uspeli da se obuče za servisiranje klima uređaja u automobilima i stanovima jer prethodno nisu imali nikakvo obrazovanje u tehničkom smislu.

On je rekao da romske nevladine organizacije "Korak" (Komitet za kreativno obrazovanje, razvoj društva, administraciju i karijeru) i "Bratstvo" nameravaju da nastave saradnju sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada Beograda u sličnim projektima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: