U naturi vratiti zemlju i šume

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da Srbija može da vrati svo nacionalizovano poljoprivredno i šumsko zemljište u naturi bez ikakve štete.

Izvor: Beta

Petak, 10.01.2014.

16:54

Default images

"Na osnovu podataka koje tek sad imamo, vraćanje, odnosno potpuna supstitucija kod poljoprivrednog i šumskog zemljišta je sasvim moguća. Fondovi koji su u javnoj svojini su višestruko, višestruko veći od onoga što bi trebalo da se vrati po ovom osnovu", rekao je on.

Na pitaje da li to znači da će biti promena Zakona o restiutuciji u pravcu uvođenje supstitucije, Sekulić je rekao da on to ne zna i da to treba zakonodavac da kaže, ali da je moguće vratiti zemljište i šume, a da Republika Srbija ne pretrpi ikakvu štetu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Jelkom Kacinom, izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju dodao da u Srbiji, kao i u drugium zemljama istočne Evrope, postoji problem državne i javne imovine koja je pod nekom vrstom upravljanja koja nije legalna.

Prema rečima Sekulića, Agenciji su međunarodni posmatrači ukazali da u postupku restitucije vodi računa o takvoj imovini, koju Amerikanci zovu "klaudi properti".

"Mi to i radimo, pre svega kod poljoprivrednog zemljišta, ali i u drugim slučajevima nalazimo razno rentijerstvo nad državnom imovinom", rekao je direktor Agencije za restituciju Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin je pohvalio i podržao rad Agencije za restituciju, ocenjujući da je to telo dokazalo da u Srbiji "postoji i pravda i pravna država i da postoje ogromni kapaciteti pa i fondovi da se mnoge od tih oduzetih stvari vrate i to u naturi".

On je rekao da podršku daje u svoje ime, ime onih u EU koji se bave Zapadnim Balkanom i u ime Evropskog parlamenta. Kacin je istakao da Srbija ima dovoljno zemljišta i imovine u državnoj svojini, sa kojom ne zna šta da radi, i da bez problema može da vrati nacionalizovanu imovinu.

On je istakao da je imovinu starim vlasnicima potrebno, pre svega, vratiti u naturi, dodajući ako nije moguće vratiti osnovnu imovinu da to treba uraditi kroz kompenzaciju. Tek na kraju, prema rečima Kacina, idu finasijske naknade za ono što su neki već privatizovali, a ponovo bi želeli da to iskoriste na račun svojih političkih veza i korupcije.

"To nije zemlja u kojoj bi bio moguć napredak ka Evropskoj uniji. Od zemlje Srbije ka državi Srbiji je veliki korak, ali najubedljiviji proboj je to što se reševa uz pomoć rada Agencije za restuticiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: