Ljajić: Rekordan izvoz u 2013.

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je 2013. bila rekordna godina kada je u pitanju izvoz, kao i u pogledu smanjenja spoljnotrgovinskog deficita.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.01.2014.

11:32

Default images

Ljajić je za RTV Pink rekao da su porastu izvoza naviše doprinele strane kompanije i da od 15 najvećih izvoznika, 13 čine strane kompanije koje su došle u Srbiju.

Ljajić je izneo podatak da se 58 odsto izvoza obavlja ka zemljama EU, oko 30 odsto u zemljama Cefta sporazuma, od sedam do 10 odsto u Rusku Federaciju, a ostatak izvoza se realizuje ka drugim zemljama.

Ljajić je naveo da je zabeležen rekordan izvoz automobila protekle godine, kao i pšenice, a da se ove godine najveći potencijal očekuje od kukuruza ukoliko rod bude onakav kakav se očekuje.

On je rekao da najveći izvozni potencijal Srbije čine žitarice, a da IT industrija takođe ima potencijal za povećanje izvoza u ovoj godini.

Ministar Ljajić je rekao da će Uredba o ograničenju na 46 dinara cene hleba "sava" od brašna T-500, težine 500 grama, koja ističe krajem januara, biti produžena na najmanje šest meseci.

"Posle ćemo da sednemo i analiziramo i vidimo da li će da se ukida ili ne", rekao je on.

Govoreći o dolasku Lidla u Srbiju, Ljajić je rekao da je to proces koji traje i da je reč o specifičnoj poslovnoj politici kompanije.

Prema njegovim rečima, planirana je izgradnja objekata na 15 lokacija, a razgovara se sa predstavnicima lokalnih samouprava da se olakša i ubrza proces izdavanja dozvola kako bi se ove godine počelo sa izgradnjom planiranih objekata.

Ljajić je rekao da će novi Zakon o zaštiti potrošača biti u potpunosti harmonizovan sa međunarodnim standardima i direktivama i da će štititi i potrošače.

Kako je rekao, cilj je i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji što će između ostalog, omogućiti i da se vodi računa o tome da kada neko odluči da investira u Srbiji to čini po jednostavnijim propisima, kao i da se dozvole i sertifikati brže dobijaju.

Ljajić je govorio i o izborima navodeći da će o tome odlučiti dve voćeće stranke - SPS i SNS - i da će svako dalje licitiranje hoćemo li imati ili nećemo imati izbore, napraviti štetu i stvoriti najgoru moguću situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: