Šta čeka dolar, evro i bitkoin?

Međunarodno tržište prilično mirno je preživelo minulu godinu. 2014. nagoveštava umereno jačanje sirovinskih valuta, u koje spada i rublja.

Izvor: Glas Rusije

Četvrtak, 02.01.2014.

18:30

Default images

Međutim, s obzirom na ponašanja osnovnih obračunskih jedinica, dolara i evra, u ekspertskim krugovima ne postoji jedinstveno mišljenje. Što se tiče modernih virtualnih valuta, koje naglo stiču popularnost, analitičari prognoziraju da mnoge takozvane kriptovalute mogu da nestanu.

Eksperti koje je anketirala agencija Blumberg smatraju da tokom prvog polugodišta tržište očekuje rast američke valute u odnosu na evro od 8%. Verovatno dolar će narednih meseci biti prilično jak. Značajno slabljenje u odnosu na sirovinske valute u koje spada ruska rublja ne treba očekivati, samtra savetnik predsednika "YAR-banke" Mark Rubinštajn.

"Federalni rezervni sistem započinje da smanjuje program kvantitativnog ublažavanja, tačnije smanjuje obime štampanja novca. To pozitivno utiče na dolar. Ali dolar, po mojim ocenama, u odnosu na osnovne svetske valute izgleda prilično skupo. Rublji će pomagati visoke cene nafte i gasa, takođe na kurs rublje će pozitivno uticati usporavanje tempa inflacije i ubrzanje ekonomskog napretka".

Što se tiče evra, po ocenama većine eksperata, u datom trenutku ova valuta izgleda prilično skupo i u odnosu na rublju i u odnosu na dolar. Zato malo precenjeni evro narednih meseci može umereno da pojeftini. Evro podržava obnova ekonomskog rasta u Evropi, zato snažnih kretanja kursa evra prema dolaru ne treba očekivati, smatra Mark Rubinštajn.
Foto: Beta/AP
Japanski jen 2014. godine sa velikom verovatnoćom će nastaviti da slabi, pošto je CB zemlje 2013. godine oslabila nacionalnu valutu u odnosu nadolar skoro za 25%. Tako su japanski finansisti osetno uvećali privlačnost svog izvoza i popravili zdravlje vodećih korporacija. Ali problema u japanskoj ekonomiji od toga nema manje. Kompanije sektora visokih tehnologija i dalje gube od konkurenata iz Južne Koreje, unutrašnji bruto proizvod raste vrlo salob, a dug vlade premašio je 10 triliona dolara — to je dva puta više od čitave ekonomije Japana.

Tokio će nastaviti kurs za slabljenje svoje valute još i zato što programi pomoći ekonomiji u suštini nisu uspeli, kaže rukovodilac odeljenja za inforamcije i analize međunarodnih tržišta investicione kompanije Finam Mihail Aristakesjan: Čuveni program Treća Strela koji podrazumeva sprovođenje značajnih reformi koči. Mi ne vidimo nikakve značajne pomake. I dok ne budemo videli radikalne mere u prevladavanju tekućih negativnih tendencija u japanskoj ekonomiji, jen će nastaviti da slabi.

U segmentu virtualnih valuta naredne godine nije isključen nastavak buma. Broj klonova bitkoina može da se približi cifri od sto, smatraju neki eksperti. Prema mišljenju drugih, sa tržišta će početi da nestaju one valute koje su se pojavile u poslednje vreme. Novčana masa bitkoina je viša neko kog konkurenata, što znači njegovom vođstvu u segmentu kriptovaluta u doglednoj budućnosti ništa ne preti.

2014. godine verovatno će se nastaviti diskusija povodom zakonodavnog regulisanja ove vrste novca. Kriptovalute i pre svega bitkoin često figuriraju u međunarodnoj kriminalnoj hronici. Osim toga, svetske centralne banke nisu zainteresovane za rast konkurencije od strane virtualnog novca. One će uložiti sve napore da ograde stanovništvo od rizičnih investicija, ograničavajući pri tome promet ovih valuta. Tako je na primer postupila kineska CB: ona je zabranila platežnim operaterima da opslužuju obračune onlajn-berzi koje trguju bitkoinima. Posle toga kurs kriptovalute je pao za 40%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: