2013: Od Er Srbije do bitkoina

Prvi let Er Srbije i početak radova na Južnom toku su događaji koji su pokrenuli privredu ove godine. 2013. su obeležile i nove vladine ekonomske mere.

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2013.

16:02

Default images

Potrošili smo još jednu godinu. Vreme je da svedemo račune i da vidimo da li nam je broj 13 u prethodnoj godini bio baksuzan ili je ipak bio berićetan.

Jat odleteo u prošlost, Er Srbija u budućnost

Foto: Tanjug
Na prvom mestu liste njaznačajnih ekonomskih događaja u Srbiji trebalo bi svakako da se nađe ispraćaj Jata u istoriju. 2013. biće upamćena kao godina kada smo dobili novu nacionalnu kompaniju Er Srbiju.

Vlada Srbije i aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata su početkom avgusta osnovale zajedničku kompaniju Er Srbija koja je pod tim nazivom počela da leti krajem oktobra.

Južni tok

Foto: Tanjug
Zavarivanjem prvih cevi u selu Šajkaš u Vojvodini, počela je gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju. Prema rečima srpskih čelnika, Srbija time postaje energetsko čvorište i šalje jasnu poruku svetu da je vredna za investiranje i ozbiljan strateški partner.

U gasovod koji će Srbiji doneti drugi pravac snabdevanja ruskim gasom, biće investirano 1,9 milijardi evra, a projekat realizije preduzeće Južni tok Srbija u kojem Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Dva nova ministra i njihove mere

Foto: Tanjug
Srbija je ove godine dobila dva nova ministra. Ministra finansija Lazara Krstića i ministra privrede Sašu Radulovića.

- PDV

Lazar Krstić predstavio je ekonomske mere, a one koje su se najviše izazvale rekacije tiču se manjih plata u javnom sektoru, povećanje PDV-a sa osam na 20 odsto i znatno smanjenje subvencija.

Skupština Srbije decembra je donela zakon kojim će od 1. januara niža stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) biti povećana sa osam na 10 odsto, a za kompjutere i drugu računarsku opremu, na 20 odsto. Niža stopa PDV se primenjuje na hranu, ugostiteljske usluge, ulaznice za kulturne i zabavne manifestacije, lekove, te se očekuje povećanje troškova života početkom 2014.

- Zakon o radu

Početkom novembra formalno su započeli pregovori socijalnih partnera o izmenama Zakona o radu, i došlo je do snažnog otpora sindikata donošenju tog propisa koji smatraju antiradničkim. Izmene za koje se zalaže ministar privrede Saša Radulović, dovele su do približavanja do tada razjedinjenih sindikalnih organizacija. Članovi reprezentativnih sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinenog granskog sindikata "Nezavisnost", zajedničkom akcijom su sprečili prvu javnu raspravu, a Radulović je potom odložio donošenje tih izmena s kraja ove, na januar sledeće godine.

Inflacija na istorijskom minimumu

Foto: Tanjug
Godišnja inflacija u Srbiji u novembru je iznosila 1,6 odsto što je najniža stopa u poslednjih 40 godina. Na to su najviše uticali pad životnog standard građana, odnosno slaba kupovna moć, kao i pojeftinjenje osnovnih namirnica, usled dobre poljoprivredne sezone.

Na kraju prošle godine inflacija je bila 12,2 odsto, a Narodna banka Srbije, čiji je osnovni cilj držanje inflacije pod kontrolom, procenila je da će rast potrošačkih cena iduće godine biti četiri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 2,5 odsto.

Fijat 500L otišao u Ameriku

Foto: (FAS)
Prvi put posle mnogo godina Srbija je u maju ponovo počela da izvozi vozila u Ameriku. Zahvaljujući izvozu "fijata 500-L” vrednost devetomesečnog izvoza Srbije u SAD u 2013. od 262 miliona evra pet puta je veća nego u istom periodu prošle godine.

Afera aflatoksin

(Foto: FoNet, arhiva)
U februaru su građani Srbije dobro upamtili latinski akronim aflatoksin, čije je prisustvo u domaćem mleku žestoko probilo famoznu granicu od 0,05 mikrograma po kilogramu. Ministar poljoprivrede Knežević (u međuvremenu rekonstruisan) je demonstrativno pio mleko, da pokaže narodu da taj aflatoksin i nije tako strašan, iako mu samo ime kaže da se radi o otrovu. Problem je ekspresno "rešen“ – zakonska granica je sa "evropskih“ 0,05 udesetostručena na 0,5.

Zatrpan aferama koje dolaze, aflatoksin je ponovo pomenut tek krajem godine, a pre nekoliko dana je novi ministar Glamočić najavio da će u maju granica biti vraćena na "evropski“ nivo.

Hrast pobedio autoput

Da li zbog previda projektanta, ili nekog drugog, na trasi Koridora 11 kod sela Savinac u opštini Gornji Milanovac isprečio se hrast star možda i 8 vekova. Ministar Velimir Ilić kaže da će hrast u selu Savinac, na trasi autoputa Beograd - Preljina, ostati zaštićen i neće biti posečen jer će biti izmešten most.

"Ne bih želeo da vas više smaram o toj temi, ali sam dužan da vam ovo kažem, kao i da za svaki problem postoji rešenje", rekao je on.

Ilić je potom rekao da će problem hrasta biti rešen tako što će stablo biti zaštićeno čeličnom oblogom.

Ugašene dve banke

Foto: Tanjug
2013. godine ugašene su dve državne banke Razvojna banka Vojvodine i Privredna banka Beograd.

Njihove depozite i klijente preuzela je Poštanska štedionica, koja je takodje u državnom vlasništvu. Krajem 2012. godine Poštanska štedionica je preuzela i Novu Agrobanku, u kojoj su bili depoziti Agrobanke koja je otišla u stečaj. Gašenje te tri banke je državu koštalo oko milijardu evra. U vlasništvu države je ostalo još šest banaka, od kojih će, najverovatnije, nekoliko biti ugašeno ili spojeno.

Pejpal

Foto: Beta/AP
"Srećni smo što možemo da ponudimo srpskim potrošačima lako i jednostavno rešenje za kupovinu putem interneta“, izjavio je Damien Perija, regionalni menadžer za Centralnu i Istočnu Evropu.

Međutim, ostao je jedan problem, jer preko ovog servisa iz Srbije može samo da se šalje novac i kupuje u inostranstvu, dok opcije primanja novca i prodaje neće biti dostupne. Iako je Narodna banka Srbije saopštila da ne postoje zakonske prepreke ni odluke koje ograničavaju poslovanje kompanije PayPal u Srbiji, taj problem i dalje nije rešen. NBS traži od PayPala da uvede dinar.

Šeik i Tramp, a između Generalštab

Foto: Tanjug
Američki biznismen Donald Tramp poslaće tim saradnika kako bi videli lokacije za eventualnu izgradnju ekskluzivnog hotela u okviru lanca hotela "Tramp“. To je rezultat sastanka premijera Srbije Ivice Dačića sa Trampom u Njujorku, na kojem je bilo reči o potencijalnoj investiciji.

Prilikom posete princa prestolonaslednika šeika Muhameda bin Zajeda al Najhana, bilo je reči da su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani za izgradnju luksuznog hotela na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu. Mediji su preneli da Arapi žele da na toj lokaciji sagrade najluksuzniji hotel u Evropi.

- Mubadala

Inače , Vlada Srbije oktobra je potpisala sa arapskom investicionom kompanijom Mubadala četiri memoranduma o razumevanju. Buduća saradnja s tom kompanojom iz Abu Dabija se odnosi na oblasti naprednih tehnologija poluprovodnika i čipova, vazduhoplovne tehnologije, telekomunikacija i obnovljivih izvora energije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da će Srbija postati "malo balkansko čudo", ako, u saradnji sa UAE, sprovede planove za izgradnju fabrike čipova i delova za avione.

Bitkoin

foto: Beta/AP
Ova godina za virtuelnu valutu bitkoin bila je turbulentna. Najpre je vrednost ove virtuelne monete dostigla 1.200 dolara da bi se nakon upozorenja svetskih banaka na rizike njenog korišćenja, njena vrednost strmoglavila 60 odsto.

Bitkoin nije ne nepoznanica ni za Srbe, tako da, prema procenama, trenutno kod nas oko 1.000 osoba "rudari” kriptovalute. Osim bitkoina, ono što je uzdrmalo svetska tržišta ovo godine, ali i donelo nade za oporavak privrede su:

Bankrot Detroita

Naime, grad Detroit je u julu podneo je zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara.

Fiskalna kriza SAD

Delimična obustava rada vlade SAD u prvoj polovini oktobra nanela je američkoj privredi štetu od više milijardi dolara.

Irska i Mađarska "otpustile" MMF

Budimpešta je otplatila preostali dug Međunarodnom monetarnom fondu godinu pre roka. A Irska je zvanično napustila trogodišnji program za spasavanje, "propisan" od svetske finansijske trojke (ECB, MMF, EU).

Koji su prema vašem mišljenju događaji obeležili ou godinu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: