Građani jure banke preko suda

Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima sve češće rešenje za problem traže na sudu.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

16:00

Default images

I pored preporuke Narodne banke da vrate novac oštećenim klijentima, mnogi se odlučuju da se obrate advokatima, a donete su i prve presude protiv banaka u korist građana.

"Posle 6 godina redovnog plaćanja ja dugujem banci više nego što sam uzeo“, kaže Dejan Jovanović ,korisnik kredita u francima.

Njihovi dugovi udvostručili su se zbog promene vrednosti franka i kamata koje su banke neosnovano dizale. Sve više ih odlučuje da pravdu traži na sudu.

"Zato što banka sama odlučuje kako da vrati novac koji je uzela bez vaše saglasnosti“, Dejan Gavrilović, Udruženje bankarskih klijenata Efektiva.

Sve je više slučajeva rešenih u korist nezadovoljnih kjlijenata. Posebnu pažnju privukla je odluka suda kojom je poništen kompletan ugovor sa bankom i zabranjena prodaja hipoteke. Put novim tužbama mogla bi da otvori još jedna prvostepena presuda.

"Mi smo dobili jednu presudu u kojoj se kaže da banka nema pravo da na dva načina zaradjuje jedan naćin je koriščenje valutne klauzule i drugi načćin je promenljiva kamatna stopa sud smatra da banka može da koristi jedan od ta dva načina, a ne oba“, kaže

Gavrilović.

Banka Sosijete ženeral nije davala kredite u švajcarcima, ali je preuzela klijente od KBC banke, spremna je da izađe u susret korisnicima problematičnih kredita.

U Udruženju banaka Srbije kažu da je većina banaka prihvatila preporuku Narodne banke Srbije da obešteti klijente i izbegne sudsko rešenje problema.Poručuju građanima i da budu strpljivi, jer će im biti vraćen novac koji im je neopravdano oduzet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: