Vučić dočekao šeika Muhameda

Krunisani princ Abu Dabija, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan doputovao u Beograd. Šeik stiže sa značajnom finansijskom podrškom, kaže Vučić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.12.2013.

13:37

Default images

Šeika Bin Zajeda na aerodromu Nikola Tesla dočekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je njegovu posetu juče najavio kao dolazak prijatelja i precizirao da "stiže sa značajnom finansijskom podrškom, koja će biti uložena u pokretanje srpske privrede".

Odmah po dolasku u Beograd šeik Bin Zajed se uputio na sastanak s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kojem prisustvuju i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Vučić.

Krunisani princ Abu Dabija prethodno je boravio u poseti Podgorici, gde se sastao sa crnogorskim državnim vrhom.
(Tanjug)
Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je u ponedeljak, tokom rasprave o predlogu budžeta za 2014, da su projekti navodnjavanja, iz kredita iz UAE, jedan od prioriteta u narednoj godini.

Zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE Mlađan Dinkić izjavio je prošle nedelje da Srbija ima veliku šansu da realizuje mnogo više investicija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima nego što je do sada napravljeno.

Dinkić je rekao da je već dosta urađeno sa stvaranjem Er Srbije, a da je naredni korak ugovor sa Mubadalom, i to za dva projekta: jedan od njih je naučno-istraživački centar za čipove, a drugi projekat odnosi se na mogućnost proizvodnje komponenata za avione tipa Erbas i Boing.

Istorija partnerstva Srbije i UAE

Intenzivnija saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ozvaničena je potpisivanjem međudržavnog ugovora u februaru ove godine, a potom je usledila serija razgovora s predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment, što je krunisano potpisivanjem Memoranduma o saradnji, kojim se predviđa investiranje te firme u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.
(Tanjug)
U aprilu su potpisana dva memoranduma o saradnji s rukovodstvom kompanije Al Dahra, o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), u vrednosti od 20 do 40 miliona evra i o prodaji 43 hektara zemljišta u Pančevu za izgradnju rečne luke u tom gradu.

U martu je u Abu Dabiju potpisan i ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu, vredan 400 miliona dolara.

Trećina te investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obezbeđenje obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Državna kompanija UAE "Earth" i srpski Jugoimport SDPR potpisali su u februaru ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack System). Reč je o zajedničkom razvoju i proizvodnji visokosofisticiranih protivoklopnih višenamenskih raketnih sistema.
(Tanjug)
Predstavnici kompanije Mubadala najavili su ulaganja u vazduhoplovstvo, telekomunikacije, proizvodnju poluprovodnika, obnovljive izvore energije, komunalne usluge i nekretnine.

Najčešće se pominje izgradnja fabrike čipova u Srbiji, kakve je Mubadala prethodno gradila u SAD i u Nemačkoj, a treća bi mogla biti u Srbiji.

Pominje se i izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticarnih delova za avionsku industriju, saradnja u domenu telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i u oblasti građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti).

Formiranje avio-kompanije Er Srbija, kao i započeta realizacija niza projekata u različitim oblastima između dve zemlje, nagoveštavaju saradnju čije okvire i obim još nije moguće potpuno sagledati.
(Tanjug)
Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne avio-kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Itihad, Džejms Hogan potpisali su 1. avgusta u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija "prizemljila" JAT, a dobila novu avio-kompaniju Er Srbija.

Itihad je Sporazumom kupio 49 odsto Jata, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avio-prevoznika sa novim imenom, koji će promeniti ime u Er Srbija.

Er Srbija će do kraja godine dobiti 10 novih Erbasovih aviona i zaposliti 50 pilota.

Šest dana kasnije potpisan je Memorandum sa Emiraćanima o ulaganju u infrastruktu - ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i prvi čovek kompanije Global kapital advajzors menadžment (GCAM), Arun Ramsvarupdži Pančarija, potpisali su Memorandum kojim se predviđa investiranje te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

Od 17. februara ove godine, kada je potpisan međudržavni ugovor o saradnji između Srbije i UAE, Ministarstvo građevine je imalo seriju razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment radi istraživanja mogućnosti za investiranje u oblasti infrastrukture i građevinarstva u Srbiji.

Vlada Srbije je 3. oktobra usvojila tekstove memoranduma o razumevanju sa kompanijama iz UAE i ovlastila provog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da ih potpiše.
(Tanjug)
Vlada je usvojila tekstove memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanija Strata Manufacturing PJSC i Advansd tehnolodži investment kompany LLC iz Abu Dabija, saopšteno je iz Vlade.

Obe kompanije su u vlasništvu firme Mubadala, jedne od najvećih investicionih i razvojnih kompanija u svetu, koju je osnovala vlada Abu Dabija.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se sa šeikom Kaldunom Kalifom Al Mubarakom, generalnim direktorom Mubadale i članovima delegacije ove kompanije.

Konačno, 26. oktobra privredna saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata proširuje se i na sferu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kompanija Aseko SEE (Asseco SEE), regionalni IT lider, sa svojim bankarskim softverom razvijenim u Srbiji i globalni lider u oblasti poslovnih procesa i upravljanja dokumentima Kseroks (Xerox) potpisali su ugovor o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištima Bliskog istoka i severne Afrike.

Ugovor je potpisan na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija GITEX, koji je održan u Dubaiju od 20 do 24. oktobra, na kome je Srbija ove godine prvi put bila zemlja-partner, saopštio je Aseko SEE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: