Beograđani čiste banatske odžake?

Hoće li dimničari iz glavnog grada uskoro hodati po krovovima u srednjem Banatu i čistiti odžake u Zrenjaninu, Sečnju, Novoj Crnji, Žitištu i Novom Bečeju?

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

17:27

Default images

Sa problemom neodržavanja dimnjaka u ovim opštinama suočavaju se već godinama.

Aktuelizuje se uoči ili na početku grejne sezone, kao ovog puta, kada je iz Srednjobanatskog upravnog okruga potekla inicijativa da se lokalne samouprave iz regiona udruže i sistemski pristupe organizovanju dimničarskog posla.

"Ni u jednoj sredini nemamo organizovanu dimničarsku službu, već imamo samo nekoliko malih privatnika, ali to nije to. Na Savetu okruga dogovoreno je da se do kraja oktobra o tehničkim stvarima razgovara sa predstavnicima "Dimničara“ iz Beograda. Preduzeće je zasnovano na javno-privatnom partnerstvu, čiji je većinski vlasnik Grad Beograd i spremno je da proširi delatnost na opštine u ovom delu Banata", kaže Dušan Šijan, načelnik Srednjobanatskog okruga.

Ukoliko se preslika beogradsko iskustvo, obavezno plaćanje osnovnih usluga išlo bi preko sistema objedinjene naplate komunalija, a dimničari iz prestonice dva puta bi godišnje čistili banatske odžake. Naravno, pružali bi i razne komercijalne usluge - od kontrole i podizanja dimnjaka, pa do spaljivanja čađi i merenja emisije dimnih gasova. Preporuka da je zaista potrebno hitno rešiti održavanje dimnjaka u regionu, stigla je i iz Sektora za vanredne situacije MUP.

Na kakav odjek će inicijativa naići kod građana, teško je pretpostaviti. Poslednji pokušaj javno-privatnog partnerstva u ovoj delatnosti pre nekoliko godina neslavno je prošao u Zrenjaninu. Neodgovorni vlasnik privatizovanog preduzeća "Dimničar“, naime, uspeo je da nametne uslugu i naplaćuje je od 40.000 domaćinstava u gradu na Begeju - bez obzira da li imaju dimnjak ili ne! Usledila je prava pobuna građana. Eksperiment je propao, baš kao i privatizovani "Dimničar“. Gradska uprava opozvala je svoju odluku da dimničarske usluge budu obavezna komunalna delatnost.

Od tada se posao čišćenja dimnjaka našao u „sivoj zoni“, a jedan od retkih koji radi legalno je Konstantin Forotičan. Ovaj iskusni dimničar, sa decenijskim iskustvom, vlasnik je privatnog preduzeća u Zrenjaninu. Nedavno je prisustvovao kongresu dimničara Srbije, odakle je potekla inicijativa da se u gradu na Begeju osposobi 20 mladih dimničara, jer je zanimanje deficitarno.

"Problem bi mogao relativno brzo da se reši i da obezbedimo kadar za dimničarski posao, koji bi mogao da se obavlja preko nekog od komunalnih preduzeća u gradu", ističe Forotičan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: