Najveći avion na svetu sleće u HR

Na zagrebački aerodrom "Pleso" 8. novembra prvi put će sleteti najveći avion na svetu, Antonov 225.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

20:38

Default images

Naime, u "leteću grdosiju" biće ukrcan transformator koji je za kupca iz Filipina izradila firma Končar energetski transformatori (KPT).

Na svetu postoji samo jedan Antonov 225, izrađen je još u doba Sovjetskog Saveza i prvi je let imao 1988. godine, piše "Večernji list" i precizira da je letilica duga 84 metra, ima raspon krila 88,4 metra i ukupno šest motora.

Na zagrebačkom aerodromu u Antonov će biti ukrcan transformator vredan 5,5 miliona evra i težak 140 tona, a to će biti prvi put da KPT isporučuje svoj transformator vazdušnim putem, s obzirom da se zbog njegove velike mase do kupaca prevozi uglavnom morskim putem.

Čak ni Antonov neće moći u jednome danu da "prevali" put od Hrvatske do Filipina, pa će morati da sleće na nekoliko punktova, kako bi dolio gorivo i da bi se posada odmorila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: