Šta će Amerikanci uraditi sa SBB-om

Nakon što je američka firma "Kolberg Kravis Roberts” (KKR) kupila domaći operater SBB, nameće se pitanje kako će se ova transakcija odraziti na naše tržiše.

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2013.

21:41

Default images

Pitanja su i o kolikoj sumi je reč, ali i gde će biti plaćen porez na transakciju koja se procenjuje na više od milijardu evra.

Novi vlasnik nastavlja, kako piše Politika, sve poslove pređašnjeg koji je zauzimao više od polovine tržišta kablovske televizije u Srbiji.

Vrednost cele transakcije nije javno objavljena, ali spekuliše se o cifri većoj od milijardu evra. Koji iznos je tačno u pitanju ne zna se, ali, kako piše "Fajnenšel tajms”, on nikako nije mogao biti veći od 1,73 milijarde dolara koliko je KKR-u ostalo da potroši za investicije.

Inače, radi se o kupovini na nivou regiona, jer je američka firma kupila od fonda "Mid Evropa partners” većinski deo cele "Junajted grupe”, dok je manjinski ostao u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj, a članice "Junajted grupe” su: SBB u Srbiji, "Telemah” u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i "Total TV” koji posluje u svih šest zemalja bivše Jugoslavije. Time američki KKR postaje većinski vlasnik regionalnog biznisa koji u zemljama bivše Jugoslavije ima oko 1,7 miliona korisnika kablovske televizije, kao i pretplatnika za satelitsku televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

Ono što takođe intrigira ovdašnju javnost je da li će i koliki porez biti plaćen na ovu transakciju?

U odgovoru na to pitanje treba reći da je "Junajted grupa” osnovana kako bi objedinila nekoliko kompanija i da je njeno sedište u Luksemburgu. Što se SBB-a tiče, kako se navodi na portalu Agencije za privredne registre, on je registrovan u Holandiji, a kako je KKR američka firma, jasno je da je reč o jednoj stranoj firmi koja kupuje drugu stranu firmu. Osim toga, u slučaju SBB nema ni političke (niti bilo koje druge) konotacije koja se automatski pojavila kada je prodavana Miškovićeva najveća firma.

"U ovom slučaju ne postoji nikakva obaveza jer su obe firme registrovane u inostranstvu. Paralelu sa "Deltom” i "Maksijem” teško je povlačiti ",objašnjava Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.

Šta će se dalje dešavati u Srbiji sa SBB-om? Kako saznaje Politika, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ne namerava da prodaje svoj manjinski deo i želi da ga zadrži.

Interesovanje za ulazak u biznis sa mobilnom telefonijom i dalje ostaje, a pripreme za start najavljenog informativnog kanala sa sedištima u glavnim gradovima zemalja regiona su u toku. Što se samog SBB-a tiče, on je jedan od 94 kablovskih distributera koliko ih je, prema podacima Ratela, u Srbiji bilo na kraju 2012. godine. Od ukupno 1,44 miliona korisnika kablovske televizije u Srbiji, SBB ima tržišno učešće od 52,5 odsto, što znači da ima gotovo 750.000 korisnika kablovske televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: