Vršac: Fabrika za 1.150 ljudi

Radovi na izgradnji fabrike kompanije "Fresenijus medikal ker" u Vršcu svečano su otvoreni, a očekuje se da će ona biti otvorena već u novembru 2014.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

13:42

Default images

Otvaranju radova prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i nemački amabsador Hajnc Vilhelm.

Investicija je vredna više od 16 miliona evra, a projekat uključuje 429 novih radnih mesta, nakon čega će "Fresenijus medikal ker" imati ukupno 843 zaposlena u Srbiji. Dugoročni planovi za ovu fabriku predviđaju da budezaposleno 1.150 ljudi.

Prvi potpredsednik vlade rekao je da Srbija hoće nemačke investicije, da hoće zajedno sa Nemačkom da bude deo EU i da je spremna da za to ispuni visoke standarde. Takođe, poručio je da je "došao kraj protežiranju državnog na račun privatnog".

Podsetio je i da je reč o jednoj od najvećih nemačkih kompanija, koja će ove godine postići izvoz veći od 30 miliona evra, da je to jedna od kompanija koja na najbolji način štiti Srbiju i zaključio: "Na svaki način ćemo podržati njihovu investiciju".

Ambasador Vilhelm je rekao da činjenica da ta kompanija otvara novi pogon pokazuje poverenje koje investitori imaju u Srbiju kao mesto za investicije i da je Srbija načinila veliki pomak i veliki korak ka evrointegracijama.

On je dodao da je uveren "da će Srbija najkasnije u januaru početi pristupne pregovore za ulazak u EU".

Ambasador je naveo da očekuje da će i mnoge druge nemačke firme doći u Srbiju i ovde raditi.

On se zahvalio potpredsedniku vlade Vučiću što je prisutan na ovom događaju rekavši da to jasno pokazuje i značaj projekta i značaj koji se daje investitorima u Srbiji, u regionu i značaj koji se pridaje razvoju privrede.

Kompanija "Fresenijus medikal ker", koja se bavi proizvodnjom potrošnog materijala za hemodijalizu, u Srbiji posluje od 1982. godine i do sada je investirala više od 40 miliona evra u razvoj poslovanja.

Kako je rečeno, ova investicija u izgradnju nove fabrike je još jedan dokaz dugoročne strategije ulaganja i razvoja, kao i snažnog uverenja kompanije da je Srbija perspektivna država, sa velikim potencijalom.

Izvršni potpredsednik te kompanije za region severne i jugoistočne Evrope Norman Erhard rekao je da ta kompanija ima dugu tradiciju uspešnog poslovanja u Srbiji.

"Želeo bih da izrazim zahvalnost vladi na tome što je prepoznala naše potrebe kao stranog investitora i da još jednom naglasim da smo u potpunosti posvećeni otvorenom i konstruktivnom međusobnom dijalogu. Unapred se radujemo razgovorima o mogućnostima za proširenje naših investicija u Srbiji i mogućnostima za integraciju privatnog zdravstvenog sektora u zdravstveni sistem Srbije", rekao je Erhard.

Jedan od rukovodilaca kompanije "Fresenijus medikal ker" Eberhard Siger rekao je da će, pored snabdevanja srpskih pacijenata koji su na dijalizi, ova fabrika, uglavnom, biti posvećena izvozu i snabdevanju evropskih tržišta.

"Kada bude radila punim kapacitetom, nova fabrika će proizvoditi arterijsko-venske sisteme za više od 150.000 pacijenata na dijalizi", kazao je Siger.

"Fresenijus medical ker" najveći je svetski integrisani proizvođač i ponuđač proizvoda i usluga za osobe koje su na dijalizi, a kroz mrežu od 3.212 klinika za dijalizu širom sveta ta kompanija omogućava dijalizu za oko 265.000 pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: