NIS je najbolje preduzeće u Srbiji

Naftna industrija Srbije je najbolje preduzeće u Srbiji sa poslovnim prihodima u 2012. godini većim od dve milijarde evra i neto dobiti od 402,5 miliona evra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.09.2013.

14:30

Default images

Na drugom mestu po poslovnom prihodu je Elektropivreda Srbije (EPS) sa 1,68 milijardi evra, zatim sledi Telekom Srbija sa milijardu evra, Delez Srbija sa 913 miliona evra, dok je na petom mestu Srbijagas sa 659 miliona evra, navodi se u obljavljenoj publikaciji "Top 500".

Po neto dobiti u 2012, na drugom mestu je Telekom Srbije, čija je dobit 109 miliona evra, na trećem je Telenor sa profitom od 95 miliona evra, zatim slede PTT Srbije i kompanija Tarket.

Publikacija "Top 500", koja je danas predstavljena u Privrednoj komori Srbije, sadrži listu 500 velikih preduzeća i osnovne podatke o njihovom poslovanju. Među tim preduzećima su i Merkator S, Delta holding, Vitkorija grupa, koncern Farmakom MB.

Prema oceni analitičara, tima za ekonomska istraživanja Hipo Alpe Adrija banke i kompanije Certus konstalting, najveća preduzeća u Srbiji relativno su dobro poslovala u uslovima krize, bez obzira na zbirni gubitak tokom 2012. godine.

U pogledu strukture privrede, uočen je nastavak trenda povećanja učešća proizvodnje prerađivačke industrije namenjene izvozu i sve više finalnih proizvoda u ukupnom izvozu.

U publikaciji se navodi da su uočene razlike u poslovanju pojedinih sektora, u pogledu rasta i prinosa na kapital.

Glavni ekonomosta Hipo Alpe Adrija banke Jasna Atanasijević rekla je da "skup velikih državnih sistema koji posluju sa nedostajućom likvidnošću" ima značajnu ulogu u privredi Srbije, kroz odnose kupaca i dobavljača, sa ostalim segmentima privrede.

"Tako se jedan deo njihove (ne)uspešnosti prevaljuje na ostatak privrede", rekla je Atanasijevićeva i dodala da nema dileme da je uvođenje finansijske discipline pravi put ozdravljenja privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: