"Kalašnjikov" u privatnim rukama

Rusija će privatnicima prodati 49 odsto vlasništva u "Kalašnjikov grupi", najvećem proizvođaču oružja u toj zemlji, za gotovo 41 milion dolara.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

18:14

Default images

Uprkos trogodišnjim naporima da prevaziđe dugove "Kalašnjikova", državni akcionar "Rostek" prodaće 49 odsto vlasništva privatnim investitorima, piše dnevnik "Vedomosti", a prenosi "Raša tudej".

Kako se navodi, kupci su biznismeni Aleksej Krivoručko, direktor "Aeroekspresa" (železničke linije koja povezuje Moskvu sa njenim aerodromima), i Andrej Bokarev, koji je i jedan od vlasnika "Aeroekspresa".

Bokarev je i suvlasnik železničko-transportne kompanije "Transmaš holding", preduzeća za eksploataciju uglja "Kusbasrasresugolj", i moskovskog metroa.

Uslov je bio da kupci budu ruski državljani, a dvojica biznismena su već najavili da će uložiti dodatnih 78 miliona dolara u naredne dve godine kako bi isplatili dug "Kalašnjikova", koji inače proizvođi čak 95 odsto ruskog lakog naoružanja.

Bokarev se odlučio za kupovinu akcija "Kalašnjikova" zato što poseduje "finansijski podsticaj", a Krivoručko veruje da će investicija samu sebe isplatiti kroz pet godina. Njih dvojica će voditi i poslove partnerstva sa stranim kompanijama u proizvodnji baruta i municije.

"Zeleno svetlo" za ovu transakciju dao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon sastanka sa direktorom "Rosteka" Sergejom Čemozovim.

"Javno-privatno partnerstvo je najefikasniji model da se reformiše industrija", ocenio je Čemozov, a prenose "Vedomosti".

Prodaja privatnim investitorima deo je strategije razvoja "Kalašnjikova" do 2020. godine, koju su zajednički izradili "Rostek" i Ministarstvo infustrije i trgovine Rusije.
Vladimir Putin i Mihail Kalašnjikov (Beta/AP)
Proizvodnja oružja je drastično opala s krajem Drugog svetskog rata, a novi udar došao je nakon pada Sovjetskog Saveza, i izlaska kompanije na globalno tržište.

"Kalašnjikov grupa" osnovana je u avgustu 2013, nakon što je fabrika "Iževsk", proizvođač legendarne puške AK-47, godinu dana ranije proglasila bankrotstvo.

"Kalašnjikov grupa" trenutno posluje u Tulu, gradu koji se nalazi južno od Moskve, i u Iževsku, gradu na Uralu, odakle potiče i dizajner njihovog najpoznatijeg proizvoda, Mihail Kalašnjikov.

Proizvodnja bi, kako se procenjuje, mogla da bude utostručena i da dostigne 1,9 miliona komada oružje godišnje, sa mogućnošću da se prihod uveća na više od 750 miliona dolara godišnje.

Mihail Kalašnjikov, tvorac legendarne puške, prebacio je svoja autorska prava na novoformiranu kompaniju oružja. Procenjeno je da njegov brend vredi čak 10 milijardi dolara.

Devedesettrogodišnji Kalašnjikov bio je komandir tenka u Drugom svetskom ratu, a pušku AK-47 razvio je u svrhu odbrane od nemačkog jurišnog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: