"Slovenci, gde su naše fabrike?"

Sukcesija dosad nije išla ujednačeno i to je najveći problem, ocenjuje za "Danas" Oliver Antić, visoki predstavnik u Komisiji za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

19:59

Default images

Komisija za sukcesiju imovine bivše SFRJ se 16. i 17. septembra sastaje u Sarajevu. Visoki predstavnik Srbije u Komisiji, Oliver Antić, uoči sastanka u Sarajevu, u intervjuu za list "Danas" kaže da sukcesija dosad nije išla ujednačeno i da je to najveći problem, u čijem rešavanju je važna njegova uloga.

"Recimo, nekoj strani, uzmimo hrvatskoj, ne odgovara da se Aneks G rešava brzo i da se rešava ravnomerno sa drugim aneksima, i onda se zapostavi taj aneks, a pruži se prednost samo jednom, recimo onom o podeli diplomatsko-konzularnih predstavništava, gde su pravljene i neverovatne gluposti. Tako, dakle, više neće biti, nego će biti ujednačeno. Sada, znači, moramo da izravnamo crtu - zastaćemo sa onim aneksima koji su otišli daleko, da bismo sustigli do tog nivoa i sa ostalim aneksima", kaće Antić.

Prema njegovim rečima, u Sarajevu prvo mora da se vidi šta je bio zadatak od prošlog puta, a zatim ima nekih pitanja na koja će on da odgovori.

"Moram da istaknem koja su opšta pravila sukcesije. Jer, sukcesija je nasleđivanje, znate, nije to neka filozofija. A princip nasleđivanja fizičkih i pravnih lica je potpuno isti. Tako da ćemo to sada zaista da postavimo kako je trebalo da se radi od početka, a nije se radilo kako valja", kaže Antić, navodeći da je to shvatila i naša javnost iz nekoliko primera koje je ranije objavio.

"Povremeno su to bile potpuno frapantne stvari, bio sam potpuno šokiran u nekoliko slučajeva. A kad se postavi sve pošteno i kako treba, onda sve ide kako valja i onda nema ko šta da zamera, jer je to princip. Jer ja recimo dobijam 39,5 odsto, a ti 15 odsto, ali kako ja mogu da rasporedim to kad ja ne znam vrednost te i te stvari", objašnjava Antić.

Visoki predstavnik Srbije osvrnuo se i na deo industrije koji je za vreme SFRJ iz Srbije preseljen u Sloveniju.

"Ako se deo industrije iz Srbije, koja je bila ne ranjena nego unakažena posle Drugog svetskog rata, iseli u Sloveniju, znate, o tome se mora voditi računa. To je isto sukcesija. To niko nije pomenuo pre mene", tvrdi Antić.

Na konstataciju novinarke lista "Danas" da to ne može da stavi u već potpisani i ratifikovani Ugovor o sukcesiji, Antić odgovara: "Mogu. Nego šta ću nego ću da stavim".

On, ipak, pojašnjava da ne traži nove pregovore, već da mu slovenačka strana navede koliko je tačno fabrika premešteno u tu republiku.

"Izvinite, to je sukcesija. Šta, neka ambasada iz Kraljevine Jugoslavije je sukcesija, a ovo posle Drugog svetskog rata nije. Je l’ to? Pa, ne može", poručuje Antić.

Iako u Ugovoru o sukcesiji piše da se, kad su fabrike u pitanju, poštuje stanje od 31. decembra 1990. godine, Antić podseća da je to stanje posledica prethodnog stanja.

"A šta je sa ambasadama iz 1921. godine? Nije 1990. godine fabrika nastala tako, ni iz čega. Jeste stanje to, ali hajde da vidimo kako je ta fabrika 1990. godine ostavila takav i takav kapital", kaže Antić i tvrdi da Ugovor o sukcesiji to podrazumeva.

"To je tumačenje prava. Izvinite, to što je bilo 1990. godine u nekoj fabrici, kako je to nastalo? Je li to nastalo 1990. godine", pita on.

Visoki predstavnik Srbije najavljuje da će u Sarajevu o svemu da se razgovara i da se, kako kaže, pretrese da li je to pošteno postavljeno i da li je to valjano tumačeno.

"Porazgovaraćemo ljudski, normalno i stručno i da vidimo šta je šta. Izvinite, ako odu neka vozila, koja je koristio Maršalat, na revers u Ljubljanu i ne vraćaju se uopšte, šta je sa tim? Sukcesija podrazumeva celinu stvari. Nasleđivanje podrazumeva i to da li je ovo došlo sa ove ili sa one strane, otkud to u imovini toj i kako se stvorilo to i to – tu", kaže Antić.

Na pitanje lista "Danas" kako će da odgovori na to ako bivše republike zatraže pravo nasleđa na imovinu nađenu u vrećama Josipa Broza, Antić odgovara da tu nema zaostavštine nekadašnjeg predsednika SFRJ.

"To nek idu u Muzej 25. maj. Ovo nema veze s tim. Danas sam potpisao odgovor sudu. Napisao sam da je stigao nalaz veštaka, da je Komisija našla to što je našla. Uskoro ćemo javnosti sve to da prezentujemo", najavljuje on.

Antić kaže i da nije impresioniran onim što je pronađeno u Titovom sefu, te da je reč o pokretnim stvarima "koje su očigledno, po svim pokazateljima, u smislu insignija na njima, i znakova, i vremena kad su nastale i monograma, pripadale jednoj porodici - a ta porodica nije porodica Broz".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: