Vučić: Neophodna promena svesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ključni uslov za reforme koje moraju da se sprovedu promena svesti.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2013.

13:53

Default images

Srbiju očekuju sveobuhvatne ekonomske reforme, koje podrazumevaju bolne rezove, a koje će malo ko u javnosti podržati, rekao je Vučić.

Prisustvujući sastanku članova Američke privredne komore u Srbiji on je poručio da je cilj aktuelne vlade - stvaranje uslova za bolji i uspešniji sistem.

Cilj je da se stvori zdrava i održiva ekonomija, rekao je Vučić najavljujući i da će se reforma penzionog sistema završiti do kraja zime.

Vučić je na poslovnom ručku u organizaciji Američke privredne komore u hotelu Hajat, najavio da će Srbija do kraja zime završiti veliki posao u sprovođenju ekonomskih reformi koje podrazumevaju velike i teške rezove.

"Biće teških i bolnih rezova, ali naš je cilj da stvorimo zdravu i održivu ekonomiju, ekonomiju koja će da počiva na profitu, privrednim aktivnostima, a ne na samoupravljačkim fantazijama koje su našem narodu doneli bolestan ekonomski sistem. Naš pristup biće stvaranje zdravog sistema sa zdravim pristupom i za to nam je potrebno da sprovedemo reforme u različitim sferma društevnog života u celini, a posebno u ekonomskoj sferi", rekao je Vučić.

On je najavio niz mera koje treba da podstaknu zapošljavanje i olakšaju dolazak stranih investitora u Srbiju, među kojima je i smanjenje poreza na rad.

"Kad pričamo o smanjenju poreza na rad ne pričamo o jedan ili dva odsto, već o značajnijim stimulativnim procentima, o sumama novca koje će svakom poslodavcu dramatično povećati marginu zarada da bi mogli da se opredele za dalje i veće investicije nego do sada", kazao je on.

"To će doprineti ulivanju 'sive ekonomije' u legalne tokove i doprineti da oni koji sada rade bez ikakvih ugovora budu prijavljeni", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da su u Vladi razmišljali i o tome da za zapošljavanje ljudi do 30 ili do 35 godine ne postoje državni nameti.

On je najavio i promene Zakona o radu, kao i Zakona planiranju i izgradnji.

"Do kraja zime očekuju nas i reforme penzionog sistema", kazao je Vučić i dodao da je svestan toga da se mnogi sa time neće složiti.

"I ovo vam kažem uprkos svim problemima sa kojima ćemo se suočiti, uprkos svim politickim mukama sa kojim ćemo se suočiti, uprkos tome što će kod malo koga u Srbiji to naići na razumevanje, a kamoli na široku podršku, jer mislim da ako to krenemo i uspemo, da u tom slučaju smo stvorili osnove za bolji, zdraviji i uspešniji sistem", ocenio je on.

Vučić je napomenuo da je za reforme u Srbiji, pre svega, potrebna reforma svesti i ponašanja i ukazao na to da on ne koristi formulaciju da je Srbija lider u regonu, jer u mnogim oblastima treba da se ugleda na svoje susede i preuzme njihova iskustva.

On je naveo da je, pre svega, reč o olakšavanju dobijanja dozvola za početak biznisa i građevinskih dozvola, o čemu već postoje dobra rešenja iz susednih zemalja.

Vlada Srbije će u najskorije vreme pokušati da podzakonskim aktima smanji broj dozvola da bi neko počeo posao u Srbiji, kazao je Vučić i dodao da Srbija treba da refomirše javnu upravi i završi restrukturiranje 179 javnih preduzeća.

Na pitanja da li se razmišlja o povećanju poreza na dodatu vrednost (PDV) da bi se zakrpila rupa koja će u budžetu nastati smanjenjem poreza na zaradu, Vučić je kazao da neće biti povećanja PDV-a.

"Nismo razgovorali o provećanju PDV-a zato što mislimo da bi to u ovom trenutku slabe privredne aktivnost donelo samo negativne rezultate. To što ćete da povećate nešto ne znači i da ćete da naplatite", kazao je on.

Vučić je na pitanje da li će Vlada Srbije prodati Telekom Srbije kazao da se razmišlja o tome da li ta komapnija može ili ne može da izdrži konkurenciju.

Povodom pada Srbije na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za šest mesta, on je rekao da Srbija svake godine ima pad i da je prošle godine bio trostruko veći ali da će se Vlada truditi da Srbija sledeće godine napreduje na listi.

"Uspeli smo da to smirimo i zaustavimo donekle, a sad je naš posao da to u potupnosti promenimo i da se sledeće godine pohvalimo da se podižemo na listi za šest ili 10 mesta", kazao je Vučić.

Iz Američke privredne komore poručuju da je potrebno artikulisati glas privatnog sektora radi unapređenja poslovnog okruzenja u zemlji.

Svoje dosadašnje aktivnosti planiraju dodatno da prošire, radi uspostavlajnja većeg poverenja između Vlade i Komore, rekla je izvršna direktorka Američke privredne komore Maja Piščević.

"Želimo zapsoelnost da povećamo kroz dugoročno i održivo kreiranje novih radnih mesta. Ovo je poseban izazov jer će fokus biti zaposlejavanje mladih", rekla je ona.

Maja Piščević je dodala da je više istraživanja pokazalo da je najmanje polovina mladih do 30 godina starosti bez posla. Prema njenim rečima, Američka privredna komora želi da iskoristi svoj uticaj da poboljša sutuaciju upravo u tom segmentu.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Miloš Đurković konstatovao je da su se članovi te organizacije i potpredsednik Vučić usaglasili oko prioriteta za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji.

"Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji predstavljaju prve prioritete rekonstruisane Vlade, što je od posebnog značaja za kompanije članice Američke privredne komore. Takođe, neophodno je da država nastavi sa daljim ukidanjem nepotrebnih parafiskalnih nameta što bi u značajnoj meri dovelo do rasterećenja privrede. Ističemo i da je veoma važno da Vlada pošalje jasnu poruku da siva ekonomija i crno tržište više neće biti tolerisani", naveo je Đurković.

Predstavnici Američke privredne komore su posebno istakli da će ovi neophodni koraci u unapređenju poslovnog ambijenta, uz kontinuirano prilagođavanje sistema obrazovanja potrebama savremenog poslovanja, dovesti do ostvarenja cilja koji su i Vlada Srbije i Američka privredna komora definisali kao najvažniji priotitet, a to je održivo kreiranje novih radnih mesta, posebno za mlade, buduće lidere.

Podsetimo, novoizabrani ministar finansija Lazar Krstić nedavno je izjavio da predstoji veliki posao na promeni svesti kako u državnom aparatu, tako i u svakom pojedincu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: