Nudio im put u EU, seljaci odbili

Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

10:31

Default images

Međutim, nije bilo zainteresovanih.

On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među kojima je odrastao, pokaže kako svet radi i organizuje poljoprivrednu proizvodnju i od toga zarađuje velike pare, ali niko od poljoprivrednika nije mogao da odstustvuje najmanje nedelju dana.

Za agenciju Beta je izjavio da je razočaran nepreduzetničkim ponašanjem poljoprivrednika koji imaju sredstva i žele da razviju izvozni biznis hrane, ali ne žele da se opredele za određenu delatnost, ocenivši da zbog prakse "od svega pomalo" ostaje i mala zarada.

"Želeo sam da finansiram posete firmama i poljoprivrednim gazdinstvima u nekoliko zemalja i svi su izrazili želju a kada je trebalo da se prijave svi su rekli da je mnogo sedam dana i da imaju posla na usitnjenim imanjima, a sa time se ne ide u EU", kazao je Solujić.

On je istakao da se u tom kraju proizvodi hrana izvanrednog kvaliteta, ali u malim količinama i na rascepkanim imanjima, što ne donosi dohodak i strani kupac neće ni da razgovara o takvoj saradnji.

Solujić smatra da je neophodno promeniti naviku kod seljaka u brdsko-planinskom kraju, da "svaštarenje" omogućava samo preživaljavanje, i da se koristi ono što je priroda podarila sa opredeljenjem na specijalizovanu proizvodnju koja donosi pare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: