Monsanto se povlači iz EU?

Američka kompanija Monsanto, lider u proizvodnji genetski modifikovane hrane, povlači sve ahteve za uzgoj novih tipova semena u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.07.2013.

09:59

Default images

Kao razlog kompanija navodi nedovoljne komercijalne izglede za takav uzgoj.

"Povući cemo sve zahteve u narednim mesecima", rekao je za Rojters predsednik i upravni diektor Monsanta za Evropu Hose Manuel Madero.

Monsanto navodi da se odluka tiče pet zahteva za gajenje genetski modifikovanog kukuruza, jednog zahteva za soju i jednog za šećernu repu.

Kompanija dodaje da neće povući zahtev za obnovu dozvole uzgoja kukuruza MON810, jedinog genetski modifikovanog kukuruza koji se trenutno komercijalno gaji u Evropi.

Madero je rekao da će odluka omogućiti kompaniji da se fokusira na sadnju klasičnih semena u Evropi, kao i na osiguranje dozvola za uvoz genetski modifikovanih organizama (GMO) uzgajanih u SAD i Južnoj Americi.

Portparol Evropske komisije je potvrdio da je Monsanto informisao Komisiju o nameri da povuče zahteve.

Iako je u EU dozvoljen uzgoj kukuruza MON810, neke zemlje, uključujući Francusku, Nemačku i odnedavno Italiju, uvele su nacionalne zabrane zbog snažnog protivljenja javnosti takvoj vrsti tehnologije.

Nemačka hemijska kompanija BASF je prošle gdine obustavila razvoj GMO semena u Evropi i celokupno poslovanje iz tog sektora premestila u SAD.

Uprkos javnom protivljenju GMO, Evropa je jedan od najvećih svetskih kupaca genetski modifikovanog žita i godišnje uvozi preko 30 miliona tona GMO stočne hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: