S diplomom ili bez nje, posla nema

Svaki četvrti radno sposoban u zemlji nije zaposlen, a među mlađima od 25 godina čak svaki drugi nema posao.

Izvor: RTS

Sreda, 10.07.2013.

20:43

Default images

Vlada obećava da će uraditi ono što je i nekoliko prethodnih trebalo ali nije - počeće reforme s ciljem da se za godinu-dve broj nezaposlenih spusti ispod 20 odsto.

Evropska unija izdvaja milijarde da bi podstakla zapošljavanje mladih, a mi rebalansom smanjujemo sredstva za tu namenu.

S diplomom ili bez nje - svaki drugi mladi čovek ne uspeva da dobije radnu knjižicu.

Danilo Jeremić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije kaže da postoje ogromni problemi i neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.

"Tržušte rada i privreda ne prepoznaju šta to nama piše u diplomama", kaže Jeremić.

Zato odlaze u inostranstvo ili traže - druga rešenja. Od politike, privatnicima je važnija stručnost, ali se, kažu, već dugo bave otpuštanjem umesto zapošljavanjem.

"U višku nezaposlenih ljudi pada cena rada i stvara se mogućnost zapošljavanja drugih ljudi, a pri tome ima zaposlenih koji ne ispunjavaju taj kvalitet i po postojećem zakonu o radu jako se teško oslobađamo onih koji više ne doprinose preduzeću a zaštićeni suodređenim merama zakona", kaže Đorđe Vučinić iz udruženje "Poslodavac".

I privrednici i oni koji bi da rade čekaju pomoć države. A u njoj, zaduženi za obrazovanje kažu da su sugerisali školama i fakultetima da obrazuju kadrove koji će imati šta da rade.

Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete kaže da neće da vrše pritisak i da rade sofisticirano.

Problem visoke nezaposlenosti među mladima imaju i druge zemlje. Ali, dok će Evropska unija na rešavanje tog problema u naredne dve godine potrošiti gotovo osam milijardi dolara, kod nas su sredstva za tu namenu umanjena.

Državni sekretar Zoran Martinović kaže da je između 15 i 24 godine svaka druga osoba nezaposlena, što je alarm za državu.

"Ono što konkretno Ministartsvo rada može da preduzme je aktivacija preko aktivnih mera za zapošljavanje, ali nažalost rebalansom budžeta sredstva koja su bila predviđena za te namene su dodatno umanjena i ne možemo ove godine imati očekivane efekte", kaže Zoran Martinović.

Nevolja nikada ne ide sama - ništa manji problem nije nezaposlenost starijih od 50 godina, a biće još i veći sledećeg leta, kada bi trebalo da se završi proces restukturiranja 179 preduzeća u kojima je oko 55 hiljada radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: