SSSS: Nikoliću ne potpisuj izmene

Savez samostalnih sindikata Srbije zatražio je od predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpisuje set poreskih zakona koji je usvojen po hitnom postupku.

Izvor: Beta

Petak, 31.05.2013.

15:39

Default images

"Zahtevamo od Vas, kao predsednika svih građana, da ovakve zakone ne potpisujete, i u konkretnom slučaju, već da ih, koristeći i lični autoritet, vratite u legalnu proceduru predlaganja i usvajanja", navodi se u otvorenom pismu predsednika S S S S Ljubisava Orbovića predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Način na koji je usvajan set poreskih zakona, prema rečima Orbovića, pokazao da je Srbija daleko od pravne države iza koje su se zaklanjale sve stranke u predizbornim kampanjama.

"Procedure za usvajanje značajnih zakona se, što je već praksa pojedinih ministarstava i ministara predlagača, ne poštuju, a zakoni, napisani po kancelarijama u tim ministarstvima, preko noći se dostavljaju poslanicima na usvajanje", naveo je predsednik S S S S.

Orbović je napomenuo da se zakoni, iako od značaja za svet rada, po pravilu ne razmatraju na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta i da tako članovi tog tela, ne samo da nemaju mogućnost ocene i davanja mišljenja, već o njihovom sadržaju budu informisani kroz medije, posle usvajanja.

"Povrh svega, oni koji u skupštinskoj sali podižu ruku za usvajanje, po pravilu partijski glasaju, ne čitajući predloge ili ne ulazeći u detalje", naveo je Orbović u pismu Nikoliću.

Predsednik S S S S je istakao da takva praksa Srbiju udaljava, ne samo od socijalnog dijaloga i drugih evropskih vrednosti i standarda, već da je i štetna za uništenu privredu i siromašne građane.

Nepotpisivanjem seta poreskih zakona, prema rečima Orbovića, predsenik Srbije Tomislav Nikolić bi načinio prvi korak u uspostavljanju pravne države, vratio poverenje građana u državu i zakone, što je, kako je istakao, preduslov za rešavanje brojnih problema i početka privrednog oporavka.

Poslanici u Skupštini Srbije su 29. maja usvojili izmene šest poreskih zakona, koji je Vlada Srbije parlametu poslala dan pre nego što je rasprava trebalo da počne. Reč je o izmenama o porezima na imovinu, o porezu na dobit pravnih lica, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o porezu na dohodak građana i o akcizama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: