Ovo je najbogatiji čovek na Balkanu

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, najbogatiji je biznismen u regionu, piše Jutarnji list.

Izvor: B92

Utorak, 28.05.2013.

12:10

Default images

Drugu i treću poziciju zauzimaju slovenački milioner Sandi Češko, iz "Studija Moderna Slovenija", i vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić.

Bogatstvo najbogatijeg na Balkanu, vlasnika Agrokora, koji posluje u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, procenjuje se na 581,8 miliona evra.

Kralj dušeka i TV prodaje, Sandi Češko, pedstavlja se kao milioner koji nema sekretaricu, jahtu, ni vikendicu, a ipak prema Forbsu njegovo bogatstvo vredi oko 410,6 miliona evra, dok se bogatstvo prvog čoveka MK Grupe, Miodraga Kostića, procenjuje na oko 234 miliona evra.

Kostićeva kompanija jedna je od najuspešnijih u Srbiji a u njenom sastavu posluje 36 povezanih preduzeća u oblasti poljoprivrede, turizma, upravljanja nekretninama, IT tehnologijama i finansijama.

Četvrti na listi Forbsa, s bogatstvom od 145,4 miliona evra je Emil Tedesći, vlasnik Atlantik grupe, koja posluje u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji.

Listu regionalnih bogataša donosi novo izdanje magazina Forbs , a na njoj su se našli vodeći privrednici u Hrvatskoj , Sloveniji , BiH , Srbiji i Makedoniji .

Regionalni okviri

Altalntik grupa je hrvtaska multinacionalna kompanija, koja poslovni uspeh gradi na brojnim brendovima kao što su Rosal, Argeta, Kokta, Cedevita, Smoki.

Todorić je tako četiri puta "teži" od sledećeg na listi hrvatskih bogataša i za oko 160 miliona evra bogatiji od drugog bogataša na regionalnoj listi, Slovenca Sandija Češka koji je na prodaji dušeka Dormeo i TV prodaji Top Shop, stekao imetak od 410,6 miliona evra.

I u analizi Forbsa ističe se kako regija bez obzira na impresivne poslovne rezultate nije dovoljna za dugoročni poslovni uspeh. Zbog toga su najveće regionalne kompanije već izašle iz regionalnih okvira , ali i sami procenjuju da će se za dalji rast morati da se udružuju i zajedno da izlaze na velika tržišta .

To povezivanje na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao temu nametnuo je i Miodrag Kostić , vlasnik MK Grupe , poznat i kao kralj šećera, piše Jutarnji list.

Simbolično, Kostić je kroz zajedničku imaginarnu firmu u kojoj bi bio Agrokor Ivice Todorića , njegova MK Grupa , Atlantic Grupa , Podravka i Nektar u vlasništvu porodice Radun iz Srbije prikazao stvarnu snagu regionalnog diva koji bi imao gotovo sedam milijardi evra godišnjeg prihoda. Kostić je čak i složio ime te megakompanija AMANP .

Potreba za saradnjom

List piše da bi u toj priči imale šta da kažu antimonopolske agencije u Hrvatskoj i Srbiji i da su se mnogi upustili u analize.

U najvećim kompanijama koje bi se tako udružile, Kostićevu najavu shvatili su kao provokaciju koja oslikava potrebu za saradnjom , dok je konkretno vlasničko povezivanje u ovom trenutku nerealno, navodi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: