Zašto je Telenor kupio banku

"Banka će se ubuduće zvati Telenor banka, a počeće sa radom i pružanjem komercijalnih usluga u 2014. godini“, kaže Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora.

Izvor: NIN

Utorak, 07.05.2013.

15:43

Default images

Fredhajm, u razgovoru za NIN, napominje da transakciju tek treba da odobre Narodna Banka Srbije i Komisija za zaštitu konkurencije. U Telenoru očekuju da će se to desiti u sledećih par meseci.

Zašto ste se odlučili da kupite postojeću banku, a ne za grinfild investiciju?

Razmatrali smo tri opcije- grinfild investiciju, dakle da gradimo banku iz početka, da kupimo neku od postojećih banaka, ili da udjemo u partnerstvo i zajedničko ulaganje sa nekom od banaka. Odlučili smo se za kupovinu banke iz dva razloga- prvi, što je to najbrži način da izađemo na tržište, a drugi, što je KBC banka upravo u tom trenutku rešila da napusti Srbiju. Napravili smo aranžman koji obuhvata tri strane- KBC kao prodavca, Telenor kao kupca 100 odsto akcija banke i Sosijete ženeral banku, koja je kupila portfolio i preuzela postojeće korisnike KBC banke.

Šta ste tačno kupili? Mrežu filijala, postojeće depozite, licencu…?

Moglo bi se reći da je Telenor kupio „čistu banku“, dakle, bankarsku licencu, IT sistem, deo osoblja i kompetencije koje banka ima. Sve korisnike, kreditne linije i kompletan portfolio KBC banke kupila je Sosijete ženeral banka. Mreža filijala ostaje KBC banci koja ide u restrukturiranje, tokom koga treba očistiti bilanse i rešiti pitanje loših plasmana. Proces restrukturiranja će se odigrati u narednih nekoliko meseci.

Šta će biti sa zaposlenima u KBC banci?

Telenor će preuzeti deo zaposlenih i obezbediti im posao. Kada postanemo zvanično vlasnici sprovešćemo reorganizaciju kroz preraspodelu kadrova, prirodan odliv i dobrovoljni odlazak.

Koliko ste platili KBc banku i koliko ćete investirati?

Ugovorom sa KBC bankom je precizirano da ne otkrivamo cenu kupovine, ali mogu reći da će Telenor investirati 40 miliona evra u ovaj projekat.

U kom periodu?

Teško je tačno precizirati vreme, ali najveći deo ove sume iće se investirati u narednih 12 meseci.

Telenor grupa ima banku još u Pakistanu. Otkud Srbija posle Pakistana i kakva je tu analogija?

Tačno je da je to što radimo u Pakistanu najsličnije onome što planiramo sada u Srbiji. Ali, Telenor grupa ima različite bankarske investicije u nekoliko poslovnih jedinica, posebno u azijskim zemljama. Postoji nekoliko razloga zbog kojih smo se odlučili da uđemo u bankarski sektor u Srbiji i zbog kojih procenjujemo da će ovakav korak imati pozitivan rezultat. Prvi je činjenica da je nivo usluga mobilnog bankarstva u Srbiji trenutno na niskom nivou i procenili smo da tu ima prostora za nas. Drugi razlog je povećan obim transakcija zbog postojanja svojevrsnog dvovalutnog režima- vezanog za dinar i za evro. Zasnovano na tim zapažanjima ponudićemo odgovarajuće usluge.

Koje će to usluge nuditi Telenor banka?

Omogućemo jednostavno plaćanje i izvršenje transakcija putem mobilnog telefona, kao i male zajmove. Fokus će biti na bankarskim uslugama koje se mogu obaviti putem mobilnog telefona ili on line, tako da klijent ne mora fizički da bude prisutan na šalteru banke. Važno je reći da se nećemo baviti korporativnim klijentima, niti ćemo davati dugoročne kredite i odobravati hipoteke. Zasnovano na iskustvima iz drugih zemalja, šta će za klijenta u Srbiji to konkretno značiti? Šta će sve moći da plati i da li samo u zemlji ili i u inostranstvu?

Verujemo da će naše finansijske usluge doneti neke nove standarde u životu građana u Srbiji i omogućiti im bolje, jednostavnije i intuitivnije korisničko iskustvo. Ovo uključuje i promenu načina na koji su korisnici do sada komunicirali sa bankom, uz usluge koje su jednostavne, dostupne sa svakog mesta i uredjaja, u bilo koje vreme. A moći će da izvrše plaćanje, ne samo u zemlji, nego i ka računima u inostranstvu.

Iako ste rekli da je mobilno bankarstvo nedovoljno razvijeno kod nas, ipak ga neke banke već praktikuju. Kako ćete se izboriti sa konkurencijom na tom tržištu i ko vam je ciljna grupa?

Ciljna grupa su nam fizička lica, dakle privatni korisnici, a ne preduzeća. Nudićemo našim korisnicima brojne objedinjenje usluge za razliku od nekih banaka. Ovim putem proširujemo upotrebu mobilnih telefona kod naših korisnika i ne predstavlja nam problem što su neke banke već u tom poslu. Ne moramo uvek i u svemu mi da budemo prvi.

Kako će se ulazak u bankarski sektor odraziti na poslovne rezultate Telenora i u kom periodu očekujete da će se ova investicija od 40 miliona evra isplatiti?

Ponuda bankarskih usluga je samo proširenje naših postojećih usluga, ali i dalje je naša dominantna oblast mobilna telefonija. Danas, smart telefoni nude različite mogućnosti i logično je da će se upravo na ovim telefonima koristiti i bankarske usluge. Zato očekujemo da će se usluga mobilnog bankarstva pozitivno odraziti i na poslovne rezultate Telenora utelekomunikacionoj industriji... Ne mogu da preciziram u kom roku će se ova investicija isplatiti. Telenor Grupa je identifikovala finansijske usluge kao jedan od ključnih strateških pravaca, sa globalnom ambicijom ostvarivanja prihoda od milijardu dolara do 2016. godine. Telenor Srbija se kupovinom KBC banke pridružio toj inicijativi.

Kolike investicije Telenor Srbija planira u ovoj i 2014. godini mimo mobilnog bankarstva?

Naši planovi su dinamični i u značajnoj meri zavise od toga šta se dešava u našem okruženju, jer je ovo industrija u kojoj su promene veoma brze. Naš cilj je da ostanemo broj jedan na srpkom tržištu i nastavićemo da ulažemo u nekoliko oblasti: prvo, u proširenje portfolija usluga i uredjaja. Na tržištu je prisutan porast udela pametnih telefona, više nego ikada do sad. Naša strategija je da imamo uređaj za svakog korisnika, uključujući i veliki izbor Telenor telefona.

Dalje, povećanje upotrebe pametnih telefona zahteva i više kapaciteta u našoj mreži. Do sada smo investirali u Pametnu mrežu nekoliko stotina miliona evra i nastavićemo sa ulaganjima unapređenje unapredili brzine i pokrivenosti.

Generalno govoreći, planirali smo da nastavimo sa investicijama u 2013 i 2014, ali konkretan nivo će značajno zavisiti od poslovne klime u Srbiji.

Operateri se često žale na prepreke u našoj zakonskoj regulativi. Jedna od njih je i odlaganje prenosivosti fiksnog broja za april 2014. godine. Kako to utiče na vaše poslovanje?

To svakako nije pozitivno, imajući u vidu drugačija očekivanja. Jasno je da nije ispoštovan rok za prenosivost fisknih brojeva koji je bio u decembru 2012. godine. Rok je prvo pomeren na oktobar 2013. godine, a zatim još jednom na april 2014. godine. Dakle, radi se o kašnjenju od godina dana i pet meseci. Telenor, kao što znate, ima dozvolu za fiksnu telefoniju, ulagali smo u tu oblast, ali sad nismo u mogućnosti da sve planove i realizujemo. Pitanje prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji je važno zato što ljudi ovde imaju fiksne brojeve dvadeset i više godina i nisu spremni da ih lako promene. Umesto toga žele da prenesu svoj broj kod drugog operatera. Zato je ovakva situacija vrlo negativna i za korisnike i za nas. Podvukao bih da prenosivost fiksnih brojeva funkcioniše svuda u Evropi, sa izuzetkom par zemalja među kojima je i Srbija. Znate, ukoliko smo investirali novac, dobili dozvolu, želimo da imamo predvidivost poslovanja i regularnih uslova, kao i otvaranje tržišta i slobodnu konkurenciju.

Da li se to može čitati i kao produžavanje monopola Telekoma da bi se lakše prodao, o čemu se poslednjih dana opet govori?

To nije pitanje za nas, već za nadležne državne institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: