Kalsberg kupuje beogradski BIP?

Predstvnici Karlsberga u Srbiji nisu potvrdili, ali ni demantovali navode o zainteresovanosti te kompanije za preuzimanje Beogradske industrije piva (BIP).

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2013.

11:46

Default images

"Kompanija Karlsberg Srbija je posvećena poslovanju u skladu sa principima i vrednostima matične Karlsberg grupacije, čija strategija podrazumeva stalno pronalaženje novih načina za njegovo proširenje", kazali su agenciji Beta u toj kompaniji.

Kompanija Karlsberg Srbija, kako je rečeno, u stalnom je kontaktu s proizvođačima različitih vrsta pića u cilju ostvarenja potencijalne saradnje.

Kao jedan od primera, u Karslbergu su naveli da je početkom marta 2013. godine, dogovorena saradnja s nemačkim proizvođačem sokova Sinalkom (Sinalco) o eksluzivnoj prodaji "sinalko" brendova na teritoriji Srbije i Crne Gore. Karlsberg Srbija posluje u sastavu danske Karlsberg grupacije, četvrte po veličini kompanije u svetu za proizvodnju piva.

Karlsberg grupacija trenutno posluje u više od 150 zemalja i na svetskom nivou ukupno zapošljava oko 43.000 ljudi. Kompanija Karlsberg, vlasnik pivare u Čelarevu od septembra 2003, svrstava se među najveće strane investitore u srpsku privredu, s ukupnom investicijom većom od 170 miliona evra.

Beogradski list Blic objavio je da rukovodstvo beogradske pivare i Agencije za privatizaciju vode ozbiljne pregovore o prodaji BIP-a s Karlsbergom.

Direktror BIP-a Milivoje Draganić kazao je da se vlasnička struktura te pivare još nije menjala iako su u razgovorima s predstavnicima Karlsberga.

Prema nezvaničnim informacijama, Karlsberg bi želeo da kupi celu proizvodnju BIP-a, dok bi ovoj fabrici više odgovaralo kada bi zadržali bar deo, kako ne bi nestalo ime BIP.

Posle raskida privatizacije 2010. i gubitaka u poslovanju koji su 2011. dostigli 646 miliona dinara, BIP je prošlu godinu završio sa 691 milion dinara u plusu.

Ugovor o prodaji BIP-a konzorcijumu kompanija Alita iz Litvanije i Junajted nordik beverdžiz iz Švedske zaključen je u julu 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: