"Srbijagas" duguje milijardu evra

Plan za restrukturiranje “Srbijagasa“ trebalo bi uskoro da bude usvojen. Dug narastao preko milijardu evra, vrednost preduzeća drastično opala.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

16:16

Default images

Vlada Srbije bi ove ili sledeće nedelje trebalo da usvoji plan za restrukturiranje "Srbijagasa", čime će se, kako se očekuje, smanjiti troškovi tog preduzeća za najmanje 30 odsto.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da će sektori distribucije, trgovine, transporta i skladištenja biti izdvojeni iz preduzeća i da neće biti otpuštanja radnika.

Preko milijardu evra duga, drastično smanjena vrednost preduzeća i njegovog kapitala u prethodnoj godini, samo su neki od razloga za promene u “Srbijagasu“, kažu u Ministarstvu.

Dok je ministarka energetike Zorana Mihajlović novinarima promovisala plan o restrukturiranju “Srbijagasa“, direktor ove kompanije Dušan Bajatović u Beogradu se bavio političkom temom - Vojvodinom.

Odsustvo generalnog direktora za ministarku nije i dokaz do postoji problem u njenoj komunikaciji sa Bajatovićem.

“Ja neću da se ovo pretvori u lične priče, naravno da se direktno razgovara, direktor javnog preduzeća i svako javno preduzeće koje je u sklopu Ministarstva - od ‘Resavice’ do ‘Srbijagasa’ - sa svim direktorima razgovaramo, i sa direktorom ‘Srbijagasa’, i to je potpuno normalno”, rekla je ministarka Mihajlović.

Dušan Bajatović, s druge strane, najavljuje da će u četvrtak na konferenciji za novinare u Beogradu govoriti o resturkturiranja “Srbijagasa“.

"Hoćemo da objasnimo naš položaj. Ne znam šta je rečeno i šta je predstavljeno", rekao je Bajatović.

Potpuno drugačiji odgovor o planu, umesto direktora, novinarima je dao predsednik upravnog odbora “Srbijagasa“ Bratislav Gašić, koji je predstavljao to preduzeće na promovisanju plana u Vladi.

Da i u komunikaciji Upravnog odbora i direktora baš sve ne štima, bilo je jasno i posle njegovog odgovora.

“Otkud vam to da smo mi na dnevnoj vezi sa gospodinom Bajatovićem, bilo ko, pa i ja, na zadnjem Upravnom odboru se i gospodin Batajović 99,9 odsto slagao sa svim ovim što je ministarka ponudila tada”, rekao je Gašić.

Lično ili ne, tek direktor “Srbijagasa“ nije dozvolio antikorupcijskom timu Ministarstva energetike da uđe u ovom preduzeće i proveri njegovo poslovanje.

Ministarka navodi da će pre ili kasnije antikorupcijski tim proveravati rad ovog preduzeća, iako Bajatović smatra da ne postoji pravni osnov za postojanje antikorupcijskog tima Ministarstva energetike.

“Ja sve vreme pokušavam da vratim na najvažniju temu i neću da bude lično. Ono što mora da se shvati je da ovaj plan restrukturiranja nije nikakva lična priča, personalna priča, da li je za ovog direktora ili onog direktora“, kaže Mihajlovićeva.

“Ja sam ministar enegetike, moj zadatak je da rešim problem, u zakonu piše da je moj zadatak da osposobim preduzeća da funkcionišu. Oni imaju problem, krenuli smo sa EPS-om, ’Srbijgasom’ i to je najvažnije. Ministarstvo i Vlada ne rade ništa protiv zakona“, poručuje ona.

Ekonomska novinarka Jelica Putniković navodi da se u poslovanju “Srbijagasa“, ali i u gasnom sektoru, mora podvući crta.

“Mora se i od vrha ’Srbijagasa’, od same kompanije do najobičnijeg distribitera, ceo gasni sektor restrukturirati, da mi kao potrošači imamo čistu računicu i da znamo šta plaćamo“, smatra ona.

Ministarstvo energetike zatražilo je od Vlade da, umesto firme RST, koja je posrednik u isporuci gasa, dok za svoj posao koristi sve kapacitete “Srbijagasa“ i ostvaruje dobit od 50 miliona evra, taj posao ubuduće obavlja “Srbijagas“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: