Opet najave blokade puteva

I dok se polako sleže afera oko aflatoksina u mleku, proizvođači mleka imaju novi problem zbog kojeg za 2. april najavljuju blokade puteva u Vojvodini.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

16:37

Default images

U ministarstvu poljoprivrede priznaju da kasni isplata subvencija i premija za prošlu godinu, ali uveravaju poljoprivrednike da će im novac u najskorijem roku biti isplaćen.

Proizvođači mleka su se ove nedelje sastajali i pregovarali u Novom Sadu, ali od utorka će verovatno biti na svojim traktorima, blokirajući najvažnije puteve u Vojvodini. Čini se da ni ovo proleće, treće za redom, neće proći bez protesta poljoprivrednika koji su članovi centralne asocijacije proizvođača mleka...

"Ne da sam spreman nego sam spreman da se u utorak zapalim pred ministarstvom, jer meni gori. Meni banka preti jer dve rate nisam platio, evo sad su me zvali i rekli da će mi obustaviti kredit od 300 hiljada evra", kaže Momčilo Hajduković - poljoprivrednik iz Kuzmina.

Slično misli i Olivara Latinović - poljoprivrednica iz Nakova

"Pošto nemamo para sa kojima bismo posejali, mi ćemo biti na traktorima, e sad, da li na ulicama ili na njivi, to zavisi od ministarstva."

Njihovi problemi su brojni - neisplaćene subvencije i premije za poslednji kvartal ove godine, iako bi uskoro trebalo da počnu isplate i za prvi ovogodišnji kvartal. Takođe, problem su i uredbe koje su, prema rečima poljoprivrednika, nakaradne, jer niko ne konsultuje proizvođače mleka pri njihovom pisanju.

"Za drugi april najavljujemo protest, tako su odlučili proizvođači. Tolika je sramota šta nam rade, ja kažem: da je neko planirao da uništi poljoprivredu u Srbiji, ovako savršeno to ne bi uradio", kaže Dejan Trajković - predsednik Skupštine centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je u poruci poljoprivrednicima rekao da je novac za podsticaj poljoprivrede i razvoj sela je spreman za isplatu.

On im je sa malih ekrana uputio optimističnu poruku, ali proizvođači mleka ne veruju dok novac ne bude na tekućim računima. U međuvremenu, isplata je počela, ali da li će novac stići na vreme?

"Bilo je određenih kašnjenja, koja nisu bila ni duga ni neplanirana, imali smo problema, nismo mogli da krenemo sa isplatom pre usvajanja uredbe, o raspodeli subvencija za razvoj od strane vlade Srbije, tako da je tu odrećeno kašnjenje bilo, mi ćemo malo većom dinamikom isplate pokušati da nadoknadimo kašnjenje, tako da meni nije jasno koji je razlog tih protesta, svako naravno ima pravo da ulazi u protest ako se oseća oštećenim, mi ne smatramo da su oni oštećeni", kaže, Danilo Golubović - državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede.

Proizvođači mleka su tražili sastanak sa premijerom Ivicom Daćićem i prvim potrpredsednikom Vlade Aleksndrom Vućićem, ali je malo verovatno da će do njega u narednim danima i doći. Ponedeljak je poslednji rok ministarstvu da izmiri dugovanja, inače ćemo već u utorak gledati poznate slike sa vojvođanskih drumova...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: