Gradićemo kuće od 300 € po kvadratu

Ministarstvo građevine i urbanizma finansiraće gradnju tradicionalnih srpskih kuća za potrebe socijalnog stanovanja, izjavio je ministar Velimir Ilić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.03.2013.

11:34

Default images

Opštine će uskoro moći besplatno da dobiju kompletnu projektnu dokumentaciju, kao i građani koji privatno hoće da sagrade prave srpske kuće, čija će gradnja koštati oko 300 evra po kvadratu.

lić je rekao Tanjugu da je Ministarstvo građevine već objavilo konkurs za lokalne samouprave i počelo da finansira projekte za gradnju namenjenu socijalnom stanovanju, kao i da će u okviru tog programa biti finansijski podržana i gradnja autentičnih srpskih kuća.

"Meni je drago da su pojedini akademici i razna udruženja podržali ovu akciju i evo već u sredu sa njima imam sastanak. Oni su napravili svoj katalog i žele da nam pomognu", rekao je ministar građevine.

Ministarstvu su se, prema njegovim rečima, javile i neke međunarodne organizacije koje žele da učestvuju u finansiranju projekta gradnje srpskih kuća.

Ililć je istakao da i UNESKO želi da podrži gradnju tradicionalnih srpskih kuća, koje su slične objektima koji su već po zaštitom te međunarodne organizacije.

"Mi moramo da vratimo naš identitet i imamo prepoznatljivu gradnju, da imamo srpski stil gradnje i zadržimo moravsku, vranjansku, vojvođansku, sremsku kuću, čuvene salaše... , ali i da vratimo dušu selu kroz te objekte", naglasio je Ilić.

Srbija ima, kako je rekao, prelepe manastirske konake kojima se divi ceo svet i zato bi tu gradnju trebalo preneti i na privatne objekte.

"Imamo, čak, projekat i za škole i opštine, obdaništa i druge državne objekte, kako bi mogli da izgledaju da bi predstavljali duh srpske arhitekture", naveo je Ilić.

On je istakao da će se u realizaciji tog projekta isključivo koristiti domaći građevinski materijali, a vodiće se računa i o savremenoj energetskoj efikasnosti.

Ministarstvo građevine i urbanizma je ranije najavilo da će uskoro raspisati javni poziv za gradove i opštine koji žele na određenim lokacijama da grade veći broj takvih kuća, potencijalnih turističkih atrakcija.

Ministarstvo je pozvalo gradove i opštine da podrže tu akciju tako što će davati povoljnije lokacije za gradnju i infrastrukturu.

Izgradnja srpskih nacionalnih kuca za oko 300 evra po kvadratnom metru može se lako ostvariti ukoliko se primeni tipska gradnja i ako lokalne samouprave podrže taj projekat, receno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Sekretar odbora za gradevinarstvo u PKS Goran Rodić je ranije izjavio da je sasvim izvodljivo da se prave vrlo kvalitetne takve kuće ako je reč o projektima tipske gradnje, koji podrazumevaju velike serije proizvodnje potrebnog materijala.

PKS, prema rečima Rodića, podržava Ilićevu akciju projektovanja i gradnje autentičnih srpskih kuća, kao i svaku drugu inicijativu koja će oživeti građevinsku industriju i pomoći građanima da po pristupačnim cenama dođu do svog krova nad glavom.

Inženjerska komora Srbije je ranije pokrenula projekat "Lepa Srbija" da bi se poboljšao način gradnje kuća u duhu stare srpske arhitekture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: