Naš aerodrom ipak nije kao Novak

"Srbija ima šta da ponudi Evropi, a to na našu sreću nije samo fenomenalni teniser Novak Đoković”, rekao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Izvor: Politika

Subota, 09.03.2013.

11:40

Default images

Vest da je Aerodrom "Nikola Tesla" osvojio sedmo mesto na listi deset najboljih svetskih vazdušnih luka pojavila se u anketi Međunarodne onlajn agencije "I-drims”, za prodaju avionskih karata, sa sedištem u Barseloni

Iz ove kompanije poručuju, da su rezultati kredibilni. Ali, mišljenja njihovih kolega iz naše zemlje su podeljena, piše Politka.

Za Igora Vranješevića iz agencije za prodaju avio-karata "Džambo trevel”, uspeh koji je na listi "I-drimsa” upisao surčinski aerodrom ne mora da znači da je ovaj sajt među najrelevantnijima za ovakvu vrstu ocenjivanja.

Drugačije tumačenje iznosi Dejan Tomković iz agencije "Plejtrevel”. On kaže da je "I-drims”, jedna od najvećih kompanija ove vrste u svetu, kompetentan.

Slobodan Mićić iz agencije "Unidea”, priznaje da je rezultat koji je zabeležila surčinska vazdušna luka iznenađujuć i da je neophodno imati precizniji uvid ko je sve učestvovao u ispitivanju i na koji način. U "I-drimsu” navode da je univerzalna lista sačinjena "na osnovu komentara putnika o proživljenim iskustvima iz vazdušnih luka u toku 2012”. Odlučujući kriterijumi prilikom izbora u kome je naš aerodrom sedmoplasirani bili su komfor i savremeni standardi, higijena, usluga, saobraćajna veza sa gradskim centrima pored kojih se piste nalaze.

"Posle istraživanja odlučili smo da nastavimo sa ovim projektima i rezultati su ponovo pokazali da evropski aerodromi, generalno, po mnogim parametrima zaostaju za onima u Aziji", saopštava Maurisio Prieto, suosnivač i direktor marketinga "I-drimsa”.

Prieto je, prilikom prvog izbora za najbolju vazdušnu luku u organizaciji njegove firme, okončanog u januaru 2011, naglasio da se učesnici ne izjašnjavaju anonimno preko foruma za glasanje dostupnih svima. Uvažavaju se samo komentari klijenata "I-drimsa”, koji su već bili na putovanju.

Konačne rezultate preneo je i nemački list "Bild”, koji podseća da je na šestom mestu u svetu, ispred beogradskog, zajednički aerodrom za Keln i Bon. Iza nas ostali su stokholmska "Arlanda”, koja je osma na planeti i amsterdamski "Šiphol”, koji je deseti. Po ovom glasanju, prvoplasirana je vazdušna luka u Bangkoku, a slede je singapurška i hongkonška. Ako se podaci sa "I-drimsa” uporede sa rezultatima godišnjeg istraživanja portala "World Airport Awards” o najboljim svetskim aerodromima, vide se značajne razlike. Ovaj sajt je specijalizovan za istraživanja među korisnicima aerodromskih usluga na blizu 400 vazdušnih luka širom sveta, dok je portal u Barseloni "onlajn” agencija.

I dok "I-drims” ocenjuje aerodrome u pet kategorija – generalni plasman, šoping, ugostiteljska ponuda, saloni za čekanje i "najgori od najgorih” – "World Airport Awards” ih ima petnaestak. Među njima su, osim najboljih deset, i odvojene top liste aerodromskih terminala, bezbednost, čistoća i higijena, transport prtljaga...

I – "Nikola Tesla” tamo se čak ni ne pominje.

Najbolje rangirani evropski aerodrom u generalnom plasmanu "World Airport Awards” sajta jeste amsterdamski "Šiphol”, koji je na tamošnjoj listi četvrti, a na "I-drimsu” deseti. Na užoj listi, koja se odnosi samo na "stari kontinent”, takođe nema Beograda kao ni na posebnim spiskovima najboljih u istočnoj ili južnoj Evropi.

Nalazi sa "World Airport Awards”, koji svake godine organizuje svečanu dodelu priznanja, izvedeni su iz desetomesečnog ispitivanja 12 miliona korisnika aerodroma iz 168 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: