"Krvavi dijamanti" opet na tržištu

"Krvavi dijamanti", konkretno oni iz dijamantskih polja Marange u Zimbabveu, vraćaju se na tržište Evropske Unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

15:42

Default images

Dogovor o tome su postigli ministri spoljnih poslova Belgije i Velike Britanije, Didier Rejnders i Vilijam Hejg.

Velika Britanija je neko vreme blokirala ulazak krvavih dijamanata na tržište EU, što je naročito smetalo Belgijancima.

Naime, njihov grad Antverpen jedno je od svetskih centara dijamantskog biznisa a belgijske firme imaju značajne poslovne interese u pronalaženju i iskopavanju afričkih dijamanata.

Rejnerd i Hejg dogovorili su da će sa crne liste EU biti uklonjena Zimbabve Mining Development Corporation (ZMDC), koja vodi rudnike dijamanata u Marangeu, a izvori iz Brisela potvrđuju da će dogovor dvojice ministara prihvatiti i njihove ostale evropski kolege.

Ova odluka čeka i izbore u Zimbabveu, pa će ZMDC biti vraćen na crnu listu ukoliko predsednik ove afričke Robert Mugabe ponovno sebi bude namestio pobedu. Sa crne liste EU biće uklonjena i većina od 112 ljudi koji se na njoj nalaze zbog ove tematike, dok Robert Mugabe i njegovih desetak saradnika i dalje ostaju na njoj.

Mala je to uteha za nevladine organizacije koje se trude da podignu svest javnosti o problemu krvavih dijamanata. Još 2009. objavljen je potresan izveštaj o tome kako Mugabe koristi vojnu silu i muči lokalno stanovništvo Marangea, uključujući i decu. Prošle godine je HRW apelovao na EU da ne ukine blokadu imovine predsednika Roberta Mugabea, a najnoviji potez Belgijanaca izazvao je nove negativne reakcije aktivista za ljudska prava. Iz belgijskog ministarstva spoljnih poslova nude drugačiju sliku stvari.

'Situacija oko ljudskih prava se poboljšala. Postoji vlada nacionalnog jedinstva i nacrt novog ustava. Uskoro sledi referendum o ustavu, a onda i novi izbori, a stav Belgije je da treba ohrabrivati demokratske promene', izjavio je za EU Observer portparol ministarstva Joren Vandevejer, koji je takođe napomenuo da su sankcije postigle samo to da ZMDC prodaje svoje dijamante na crnom tržištu.

Belgijanci očigledno žele da se trgovina dijamantima ZMDC-a odvija preko Antverpena, čija berza dijamanata zapošljava 34.000 ljudi, a godišnje generiše prodaju u iznosu od 35 milijardi dolara.

Ipak, sve veći deo dijamantskog biznisa odlazi u Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate, države koji nemaju preterano stroga pravila u vezi legalnosti dijamanata, kao i njihovog porekla. U svakom slučaju, ZMDC je već najavio kako za 2013. godinu svoju proizvodnju dijamanata planira da poveća sa osam miliona na 16 miliona karata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: