Kanal će "potopiti" Makedoniju?

Relevantne institucije u Makedoniji trebalo bi pažljivo da analiziraju pozitivne i negativne efekte mega projekta - plovnog kanala Morava-Vardar-Egej.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.02.2013.

12:12

Default images

Takođe, trebalo bi proveriti ekonomsku opravdanost kanala, smatra prof. Ljupčo Petkovski, rukovodilac Katedre Građevinskog fakulteta u Skoplju za hidrotehničke objekte.

Realizacijom plovnog kanala Morava-vardar-Egej bile bi potopljene velike poljoprivredne površine u Makedoniji i najmanje tri naselja u Tikveškom i đevđelijsko-valandovskom regionu, izazivajući negativne društvene uticaje - migracije i profesionalnu preorijentaciju stanovništva, istakao je Petkovski u intervjuu "Politici".

"Projekat bi promenio hidrogeološke uslove u pojedinim regionima, tako da bi u đevđelijsko-valandovskom regionu navodnajvanje moralo da bude zamenjeno odvodnjavanjem. Ove promene ukazuju na zaključak da bi bilo neophodno inoviranje studije izvodljivosti", rekao je Petkovski.

On je podsetio da je ovaj projekat zanemaren u poslednje četiri decenije, a tehnička dokumentacija nije unapređena.

Tokom tog perioda zaoštreni su ekološki i sociološki aspekti vodoprivrednih projekata, a izmenjeni su i standardi za plovne puteve koji garantuju njihovu rentabilnost i izgrađeni su novi transportni sistemi, tj. savremen auto put i naftovod od Soluna do Skoplja, napomenuo je on.

Petkovski smatra da bi relevantne institucije u Makedoniji trebalo pažljivo da analiziraju pozitivne i negativne efekte ovog mega projekta i da provere njegovu ekonomsku opravdanost.

"Projekat zaslužuje veliku opreznost, jer će progutati ogromne finansijske resurse. Zadužio bi zemlju, a ukoliko ne da očekivanu dobit, može da zaustavi ceo dalji razvoj države", rekao je Petkovski i naglasio da Makedonija nema kapacitet da finansira tako skup infrastrukturni sistem, a, prema njegovom mišljenju, veoma je delikatan i njen interes u ovom projektu.

"Usmerevanje u prijekat 'Plovni Vardar' iscrpelo bi sve raspoložive resurse i zanemarilo realizaciju trenutno značajnih hidrosistema", kazao je on.

Petkovski je rekao da je Vardar u pogledu bilansa voda veoma nepovoljan za organizovanje vodnog saobraćaja, a još je nepovoljnija hidrologija reke Pčinje u čijoj dolini je locirana trećina plovidbenog kanala u Makedoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: