Zašto Zagrebu smeta rafinerija u RS

Hrvatske vlasti nagovestile su da bi mogle da pokrenu međunarodni spor protiv BiH zbog navodnog zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.01.2013.

17:11

Default images

To zagađenje se pripisuje Rafineriji nafte u Brodu, što su pojedini stručnjaci za naftni biznis ocenili kao “klasični rat” za tržiste i da se iza priče o ekologiji skrivaju strateški interesi INA-e i MOL-a.

Ministar zaštite životne okoline Hrvatske Mihael Zmajlović najavio je da su već angažovali pravne stručnjake koji će pokrenuti tužbu protiv BiH ako u dogledno vreme ne bude rešen problem zagadjenja Slavonskog Broda.
Međutim, čak i površan pogled na rezultate dnevnog merenja kvaliteta vazduha u hrvatskim gradovima, u kojima rade rafinerije nafte poput riječke, ukazuje da je zagadjenje u tim gradovima neuporedivo veće od onog u Slavonskom Brodu i da je ceo problem, kako tvrde stručnjaci, zapravo "prenaduvan", piše “Press” u izdanju za Republiku Srpsku.
Prema jučerašnjim rezultatima merenja čistoće vazduha u Rijeci, na primer, izmereno je prisustvo sumpor-vodonika u nivou od 1,2 mikrograma po kubnom metru, dok je istovremeno merna stanica u Slavonskom Brodu pokazala zagadjenje na nivou od 0,8 mikrograma.
Prevedeno na obični jezik, to znači da je vazduh u Rijeci po osnovu ispuštanja ovog gasa daleko zagadjeniji nego u Slavonskom Brodu, što posebno dobija na značaju ako je poznato da hrvatska strana brodskoj rafineriji ponajviše zamera prekomerno ispuštanje sumpor-vodonika.

Stručnjaci za naftni biznis, medjutim, tvrde da je ekologija tek pozadina cele priče i da se iza svega krije pokušaj korporacije INA i madjarskog MOL-a da povrati izgubljene pozicije na tržištu BiH.
Ministarka prostornog uredjenja, gradjevine i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić kaže da se rafinerija obavezala da će do 2017. godine sprovesti čitav niz mera za unapredjenje tehnološkog procesa, kako bi se smanjila emisija štetenih gasova.
Ona ističe da su rokovi za sprovodjenje tih aktivnosti počeli da teku još prošle godine, odnosno kad su dobili ekološku dozvolu za rad.
“S druge strane, mešovita radna grupa, koju čine stručnjaci iz RS i Hrvatske, ima zadatak da prati podatke o zagadjenju na području Broda i identifikuje sve zagadjivače”, navela je ona.

Stručnjak za naftni biznic Duško Bogdanović, medjutim, tvrdi da je ekologija za pokriće nastojanju da zadrže tržišne pozicije u BiH, koje su znatno uzdrmane upravo zbog pokretanja proizvodnje u Brodu.

Važno je samo bilo naći neki razlog da se destablizuje rad Rafinerije nafte Brod, a najlakše je bilo izabrati ekologiju. Medjutim, oni zaboravljaju da ta rafinerija radi 120 godina, a sada, sa znatno modernijom tehnologijom, odjednom izaziva ogromne ekološke probleme", rekao je Bogdanović.
Kako to pre rata nikada nije bio problem, a sada kao jeste, Bogdanović kaže nije uopšte sporno da oni kao veliko postrojenje emituju gasove u vazduh i da oni mogu da se osete, ali to zagadjenje je u znatno manjem obimu nego što se to nastoji prikazati.

S druge strane, u "Optima grupi", koja je vlasnik brodske rafinerije, ne žele da komentarišu tvrdnje o pozadini aktivnosti hrvatske strane, već ponavljaju da su spremni da aktivno rade sa hrvatskim vlastima na rešavanju ekoloških problema.
Rade Vidaković, šef Odeljenja za odnose sa javnošću "Optime" podseća da je u modernizaciju rafinerije do sada uloženo 120 miliona evra, ali i da su, kako ističe, potrebna dodatna ulaganja da bi se dostigao maksimalan ekološki standard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: