Naši medicinari u Nemačku na posao

Nacionalna služba za zapošljavanje i Nemačka agencija za rad Nurnberg sklopile su sporazum o privremenom zapošljavnju srpskih zdravstenih radnika u Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2013.

13:54

Default images

Taj sporazum će omogućiti da posao u toj državi dobije 250 medicinskih tehničara iz Srbije.

Sporazum su u sedištu NSZ u prisustvu ambasadora Nemačke u Srbiji Hajnca Vilhelma potpisali direktor te službe Dejan Jovanović i generalna direktorka Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje Monika Varnhagen.

Ambasador Vilhelm je, tom prilikom, istakao da je to prvi sporazum te vrste koji je Nemačka zaključila sa nekom drugom državom izrazivši očekivanje da će to biti početak plodne saradnje.

Prema njegovim rečima, polazište za potpisivanje sporazuma je činjenica da Nemačka ima manjak osoblja za zdravstvenu negu dok u Srbiji postoji višak medicinskih tehničara i bolničara.

Vilhelm je istakao da je sporazum ograničen na osobolje iz oblasti zdravstene nege kojih u Srbiji ima previše, a u Nemačkoj nedostaju kako bi se sprečilo da iz Srbije zbog bolji uslova u Nemačkoj odu i oni koji već imaju posao ili su traženi u matičnoj državi.

Direktor NSZ Jovanović je naveo da će u prvom krugu biti priliku da dobije posao u Nemačkoj dobiti 250 medicinskih tehničara, ali da postoji potencijal za zapošljavanje i veće broja ljudi.

On je ukazao da na evidenciji NSZ trenutno ima oko 12.000 medicinskih tehničara namopenuvši da je u razgovoru sa nemačkm kolegama dobio informaciju da će plata medicinskoh tehničara iz Srbije u Nemačkoj u bruto iznosu biti oko 2.200 ili 2.300 evra, a u neto 1.600 evra.

Jovanović je dodao da postoji mogućnost za veće zarade nakon što polože državni ispit u Nemačkoj kako bi njihova diploma imala isti staus kao i tamošnje.

Direktor NSZ je rekao da bi prvi medicinski tehničari put Nemačke mogli da krenu već u aprilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: