Hrvatska u EU - prilika za Srbiju

Članstvo Hrvatske u EU od jula 2013. biće prilika za Srbiju da lakše izvozi pojedine proizvode na CEFTA tržište

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2013.

17:20

Default images

Pored toga naša zemlje će dobiti i na značaju u regionalnoj trgovini zbog povoljnijih uslova investiranja, smatraju u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Očekuje se, takodje, više zainteresovanih za pokretanje proizvodnje u Srbiji koja će biti namenjena izvozu na regionalna i ostala svetska tržišta.

Ulazak Hrvatske u EU i prestanak članstva u CEFTA sporazumu, u Birou PKS za regionalnu saradnju vide kao izuzetnu priliku da srpski proizvodjači povećaju i plasman odredjenih prehrambenih proizvoda na tžište Bosne i Hercegovine.

To se, pre svega, odnosi na proizvode poput jogurta, pavlake, kefira, cigareta, biskvita i rakije na koje će se prilikom uvoza iz EU u Bosnu i Hercegovu primenjivati puna carine, dok će se iz Srbije izvoziti po CEFTA sporazumu, odnosno bez carina, objasnili su u komori.

Kako navode, nakon ulaska Hrvatske u EU Srbija će imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržištu, jer će Srbija moći da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine.

Takodje, od iduće godine, prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uslovi za izvoz "osetljivih" proizvoda, medju kojima su mleko i mlečni proizvodi, jaja i prirodni med, sojino ulje i mesne preradjevine iz Hrvatske u Srbiju biće nepovoljniji.

Sa druge strane, Srbija neće moći da zadrži sadašnji nivo izvoza šećera u EU i Hrvatsku jer već sada ispunjava kvotu za izvoz u EU od 180.000 tona godišnje, a tom kvotom će ubuduće biti obuhvaćene i one količine šećera koje se izvoze na hrvatsko tržište.

Govoreći o prednostima ulaska Hrvatske u EU za Srbiju, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je ocenio da će naša zemlja dobiti veće šanse za plasman domaćih proizvoda i na hrvatskom i na tržištu EU.

Savić je u izjavi Tanjugu naveo da bi pristupanje Hrvatske EU moglo da stvori veće mogućnosti za nastup srpskih preduzeća u toj zemlji, kao i da doprinese rešavanju pitanja "zarobljene" imovine.

On je podsetio da se godinama vode pregovori oko imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj koja je "poprilična", izrazivši očekivanje da će ulaskom Hrvatske u EU oni biti efikasnije i brže završeni.

Prema Saviću, mogao bi, pre svega, da se poveća izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Hrvatsku i EU.

Ukupna robna razmena Srbije i Hrvatske za 11 meseci 2012. godine iznosila je 843,1 miliona dolara, što je za 0,07odsto više u odnosu na isti period 2011. godine, pokazuju podaci PKS.
Trgovinski deficit na strani Srbije iznosio je 103,7 miliona dolara i daleko je viši nego 2011. godine, kada je za celu godinu iznosio 752.000 dolara.

Izvoz u Hrvatsku iz Srbije za 11 meseci vredeo je 369,7 miliona dolara i manji je za 14 odsto, dok se uvoz povećao za 14,8 odsto i dostigao 473,4 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: