Šta je to izazvao Depardje?

Glumac Žerar Depardje, koji je na meti kritika francuske političke javnosti zbog odluke da se preseli u Belgiju, izazvao je nove polemike posle otvorenog pisma

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

12:37

Default images

U tom pismu, glumac je francuskom premijeru Žan-Mark Ernou poručio da će se odreći francuskog državljanstva.

Preseljenje francuskog glumca Depardjea, koji 27. decembra puni 64 godine, potvrdio je gradonačelnik belgijskog gradića Nešen na svega nekoliko kilometara od francuske granice, gde već živi oko 3.000 bogatih Francuza.

U Belgiji zakon o oporezivanju bogatih ne postoji, dok je socijalistička vlada Fransoa Olanda odlučila da uvede 75 odsto poreza na godišnje prihode iznad milion evra.

Odluka Depardjea o iseljenju izazvala je burne reakcije političke javnosti.

Predstavnici levice optužili su glumca za nepatriotski gest, dok je desnica to iskoristila za kritiku aktuelne vlasti socijalista zbog iseljavanja bogatih ljudi iz zemlje.

"Smatram to prilično jadnim. Sve to samo da bi se izbeglo plaćanje poreza", rekao je u sredu francuski premijer, komentarišući preseljenje Depardjea.

Posle ovakvih optužbi Depardje je napisao otvoreno pismo Ernou na tri strane koje je u nedelju objavljeno u listu "Žurnal de dimanš".

"Odlazim jer vi smatrate da uspeh, kreacija i talent, koji nas čini različitim, treba da budi kažnjeni. Nemam šta više ovde da tražim, vraćam vam pasoš", napisao je uvređeni glumac.

"Nikada nikog nisam ubio, ništa nisam zgrešio, platio sam porez od 145 miliona evra državi u poslednjih 45 godina, zaposlio 80 ljudi. Ne očekujem ni grdnju ni pohvalu, ali ne dozvoljavam da me bilo ko naziva jadnikom", navodi se u pismu.

"Vraćam vam pasoš i moje socijalno osiguranje, koje nikada nisam ni koristio, ja sam pravi Evropljanin, građanin sveta, čemu me je naučio moj otac", dodao je glumac.
Foto: Beta
Francuski ministar za rad Mišel Sapen odmah je reagovao i za TV stanicu Erop 1 rekao da sa žaljenjem konstatuje da takvo ponašenje ne dolikuje jednom glumcu.

"Nije li sasvim normalno da oni koji zarađuju ogromnu količinu novca plaćaju veliki porez"?, dodao je Sapen.

"Mnogo sam cenio Depardjea, imao sam priliku da ga često sretnem, to je jedan ekstravagantan čovek, sklon preterivanju, kome se ovakvi trenuci mogu dogoditi", istakao je francuski ministar, uputivši savet glumcu da zadrži pasoš, preneo je francuski list Tribin.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Renders reagovao je danas izjavom da Belgija ne želi da bude "žrtveni jarac" u aferi iseljenja Žerara Depardjea.

On je dao savet Parizu da se upita o razlozima iseljenja glumca, uključujući i one poreske prirode.

"Ne shvatamo potrebu traženja žrtvenog jarca u susednoj zemlji gde Francuzi traže utočište. Belgija nije donela nikakvu posebni meru kako bi privukla bilo kog francuskog građanina", izjavio je belgijsko ministar na belgijskom RTL. Depardje raspolaže imovinom vrednom 120 miliona evra, ukupno zapošljava oko 80 ljudi, kao vlasnik restorana, ribarnice, japanske prodavnice zdrave hrane, vinograda, a čak se usudio i da investira u kubansku naftu.

Depardje, preselio u Belgiju, raj za bogate Francuze u trenutku kada se u njihovoj zemlji priprema značajno povećanje poreza.

Međutrim, pitanje je da li može tek tako da prestane da bude Francuz.

Za razliku od onoga što Depardje navodi u otvorenom pismu koje je juče uputio francuskom premijeru Žan-Marku Erou, nije dovoljno da baci svoj pasoš u kantu za smeće pa da sa zakonskog stanovišta više ne bude Francuz, prenosi danas francuski list "Expres" (L'Expreš).

Da bi se odrekao francuskog državljanstva, glumac će morati da podnese zahtev ambasadi ili konzulatu Francuske u Belgiji, a s druge strane, uslovi za dobijanje belgijskog državljanstva nisu nimalo jednostavni, pošto je potrebno boraviti najmanje tri godine u Belgiji i dokazati da veze sa tom zemljom nisu isključivo ekonomske.

Ukoliko se Depardje predomisli, francuski zakon omogućava "proceduru povraćaja francuskog državljanstva", a u tom slučaju će glumac morati da u zahtevu dokaže da je očuvao "očigledne porodične, ekonomske ili kulturne" veze sa zemljom iz koje potiče.

Pošto je najavio svoj "fiskalni egzil" u Belgiju, Depardje se našao na meti kritičara sa svih strana. Pre nego što je najavio da se seli u Belgiju, Depardje je odlučio da proda ogromnu vilu u centru Pariza, veličine 1.800 kvadatnih metara, sa luksuznim bazenom i baštama, procenjenu na 50 miliona evra.

Iako Depardje u pismu Erou tvrdi da je platio 145 miliona evra poreza za 45 godina, francuska štampa ocenjuje da je ta cifra sumnjiva i da je razlog njegovog preseljenja u Belgiju zaista to što će tamo manje plaćati porez.

Vlada francuskog predsednika Fransoa Olanda razbesnela je brojne bogataše u Francuskoj svojim budžetom za 2013. koji predviđa dramatične poreze za bogate.

Otkako je na čelu države zamenio Nikolu Sarkozija u maju, Oland je najavio niz oštrih mera u cilju borbe protiv krize u zoni evra, uključujući povećanje poreza, a nedavno je potvrdio svoju nameru da onima koji godišnje zarađuju više od milion evra nametne porez od 75 odsto.

Oland, koji je tokom izborne kampanje poručio da ne voli bogate, najavio je pre tri dana reviziju poreskih sporazuma sa članicama EU, među kojima i sa Belgijom, kako bi se izbeglo iseljavanje Francuza u zemlje u kojima im je poreska politika naklonjenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: